Перша черга ядерного могильника у Чорнобильській зоні вже добудована. Про це повідомили у сюжеті ТСН.

Як зазначається, згідно із технологією зберігання, контейнери із відпрацьованим ядерним паливом будуть зберігати під відкритим небом. НА місці, відведеному під могильник, вже закінчили будувати всі необхідні будівлі та інфраструктуру. На черзі – завезення апаратури та прокладення сорока кілометрів залізничного полотна.

У межах Чорнобильської зони планують зберігати ядерні відходи з Рівненської, Хмельницької та Південно-Української АЕС.

Загальна вартість проекту сягає 37 мільярдів гривень. Привезти на зберігання перші контейнери, наповнені відпрацьованим паливом, збираються орієнтовно у травні 2021 року.

Не маючи власного могильника для таких відходів, Україна змушена возити своє відпрацьоване ядерне паливо до Росії, на це з бюджету йде приблизно 200 мільйонів доларів. Зі своїм власним сховищем в Україні – лише Запорізька АЕС. Найбільша кількість контейнерів, яку планують помістити до могильника – приблизно 12-15 штук.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Нагадаємо, що з'явилася інформація, що в Чорнобилі стартували "гарячі випробування" і введення в експлуатацію нового сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Як повідомляв портал Знай, поруч з Чорнобилем зафіксовані величезні скачки радіаційного забруднення.

Також Знай писав, що у горах за Франківськом знайшли місто-привид "Івано-Франківськ-16".