У Києві відкрили після реставрації та ремонту головну перлину Андріївського узвозу – однойменну церкву. Про це розповіли у «Релігійно-інформаційній службі України».

Як зазначається, стародавня споруда ще донедавна перебувала у небезпеці – вона могла зруйнуватися через зсув ґрунту, адже розташована на схилі пагорба.

Під час ремонту та реставраційних робіт спеціалісти виявили кілька невідомих раніше записів.

Несподіване відкриття зробили під час реставрації картини Платона Бориспольця "Проповідь Андрія Первозваного". Спеціалісти звернули увагу, що один із персонажів, вершник, разюче схожий на поета, письменника і художника Тараса Шевченка.

Історики зазначають, що своє полотно художник подарував церкві півтори сотні років тому – на честь сторіччя освячення храму.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Саме у той час Шевченка арештували, і поява його обличчя на картині могла бути знаком підтримки зі сторони друга.

"В час написання картини Шевченко був арештований, і на знак солідарності друг увічнив його в образі вершника. Картину малював у Парижі, коли став студентом художньої академії", – розповідає Неля Куковальська. Втім, жодних записів з приводу цього не збереглося.

Нагадаємо, що чоловік у Києві погрожував вбити себе в церкві.

Як повідомляв портал Знай.иа, Закарпатський священик розклав Різдвяний піст 2020 по поличках.

Також Знай.иа писав, що досліджено будинок, в якому, ймовірно, провів своє дитинство Ісус Христос.