У зоны відчуження фахівці випадково помітили стадо домашніх корів, що здичавіли і тепер живуть самі по собі. Стадо сформувалося після того, як померли господарі худоби - самосели зони ЧАЕС.

Про це на офіційній сторінці у Facebook розповідають працівники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

"Ці корови зі своїм приплодом живуть власним розміреним життям без будь якої підгодівлі та ветеринарного догляду. Неспішно мандрують стежками заповідника навколо села Луб’янка. Ходять на водопої. Годують своєю кров’ю хмари комарів і мошкарні. А ще народжують щовесни і щоліта гарних рябеньких теляток", - йдеться в публікації.

Науковці задаються питанням, наскільки здичавілі тварини здатні відновлювати соціальні структури, що були властиві їхнім далеким диким предкам, котрі забезпечують виживання в дикій природі?

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Науковці підкреслюють, що здичавілі тварини – гарний об'єкт для досліджень: "Окремо взята корова, теля та навіть і бик не здатні протистояти вовчій зграї. Але коли вся череда корів під керівництвом досвідченого бика об’єднається в структурований гарем, де кожен знає своє місце, їм не страшні вовки. При появі людини череда швидко втікає до лісу й зупиняється в такій гущавині, що через гілля майже нічого не видно. Бик утікає останнім. На людину не нападає".

Випаси на перелогах і біля колишніх ферм у зоні відчуження лишились пречудові. Заходять корови і на людські подвір’я, де давно ніхто не живе.

"Одного разу корови забрели в одну з хат, а двері чомусь закрились зсередини. Добре, що їх, напівживих, знайшли лісники й визволили з полону. Тварини ледь доплентались до води і довго там стояли, п’ючи воду", – кажуть у заповіднику.

Нагадаємо, як "слуга народу" Тищенко назвав трагедію в Чорнобилі святом

Як повідомляв портал Знай.ua, рівно 34 роки тому сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС.

Також Знай.ua писав, у Києві вшанували пам'ять загиблих та постраждалих під час Чорнобильської трагедії 1986 року.