У розпал епідемії українці зіткнулися з новою проблемою: отримати допомогу сімейного лікаря стає важче з кожним днем.

З початку епідемії коронавірусу з роботи звільнився кожен десятий сімейний лікар, а частина з тих, хто залишився, вважає за краще ігнорувати дзвінки пацієнтів. Свою поведінку пояснюють тим, що за коронавірус їм не доплачують, пишуть Вести.

Жителі Києва все частіше скаржаться, що не можуть отримати медичну допомогу. За протоколами, саме до сімейного лікаря повинен звернутися пацієнт з ознаками захворювання. А той вже визначає, що пацієнту робити далі — лікуватися вдома або в лікарні, здавати тести або пити таблетки.

У житті ж все більше історій, як сімейний лікар вчасно не виявив ковід, або взагалі навіть не дав свій номер: щоб не турбували.

"Чоловік захворів, але наша сімейний лікар просто самоусунулася — вона навіть не реагувала на мої повідомлення у вайбері. А потім, коли я їй додзвонилася, вона відповіла: А я що, вам чимось зобов'язана?! І це при тому, що у чоловіка стрибала температура, ми підозрювали пневмонію. Звичайно, політикам добре - у них зв'язки, лікарі стрибають перед ними, ось вони і одужують швидко, а що робити звичайним людям, якщо всі футболять", - питає Надія Павленко.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Такий стан справ прокоментувала директор Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Дніпровського району" Елеонора Коляда. Вона каже, що лікар не зобов'язаний давати свій особистий номер.

"Якби у нас була розвинена культура і розуміння, що у лікарів є сім'я і особисте життя, і що дзвонити вночі або у вихідний непристойно, то можна було б і дати телефон. А так- є колл-центр, який працює щодня, залишаєте заявку - і вам лікар передзвонить", - пояснює Коляда.

Але і з колл-центрами далеко не все просто. Через завантаженість ліній часто людям вдається туди додзвонитися тільки на другий, а то і на третій день. При цьому сімейні лікарі підмічають, що в пацієнтах з китайським вірусом вони матеріально взагалі не зацікавлені.

Сімейний лікар Ігор Борисов пояснив, що доплати стосуються тільки бригади, яка бере мазки. Всі інші надбавки передбачені для лікарів стаціонарів.

"Що стосується сімейних лікарів, то, за логікою МОЗ, вважається, що сімейні лікарі не беруть участь у ліквідації спалаху захворювання. Нам не доплачують за лікування, ведення пацієнтів, незважаючи на те, що в першу чергу пацієнт дзвонить і приходить саме до сімейного лікаря. Дуже багато приходять до сімейного лікаря, і навіть якщо немає декларації, все одно приходять до нас, в найближчу поліклініку", - каже медик.

Нагадаємо, у МОЗ попередили про похибку тестів на Covid-19.

Як повідомляв Знай. ua, застуда, грип або коронавірус, українцям показали шпаргалку з головними симптомами.

Також Знай. ua писав, що робити, якщо у мене діагностували COVID-19, лікар все розклав по поличках.