Власники "євроблях" почали масово отримувати "листи щастя" у вигляді штрафів за нерозмитнений автомобіль. Розмір грошового покарання - 170 тисяч гривень. Дорожній юрист розповів, що робити в такій ситуації.

Норми статей 470 і 481 Митного кодексу (транзит і тимчасове ввезення) про введення штрафів у розмірі до 170 тисяч грн. вступили в силу тільки з 22.08.2019 р.до цієї дати диспозиція цих статей передбачала більш м'яку відповідальність (8,5 тис. грн і 17 тис. грн) і не передбачала конфіскації автомобіля, пише ТСН.

Разом з тим, за ст.58 Конституції, яка закріплює загальновизнаний принцип права, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

У рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.1999 у справі про зворотну дію в часі законів підкреслюється, що до події застосовується той закон, під час дії якого вони настали або мали місце.

Отже, посилення відповідальності за правопорушення, вчинені на момент дії "старого" закону, порушує вимоги ст.58 Конституції, а тому застосування до таких порушень "нових" штрафів є неприпустимим.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Тому, якщо порушення в частині не вивезення автомобіля на іноземній реєстрації було вчинено о 22.08.2019 р., то з урахуванням статті 58 Конституції, такі дії утворюють склад правопорушення за нормами закону, що діє під час вчинення правопорушення. Тому підстав для кваліфікації їх дій за "новим" законодавством немає.

Тобто, якщо порушення митних режимів транзиту або тимчасового ввезення вчинено в період дії "старого" закону, до суду варто подати письмову юридично аргументовану заяву з обґрунтуванням принципу незворотності дії закону в часі. На жаль, часто суди нехтують зазначеними нормами, і трактують їх на свій розсуд, а тому потрібно використовувати всі юридично можливі способи захисту до апеляційного оскарження.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, робіть самі: вантаж і цифри автономерів поклали на плечі українських водіїв, деталі нового закону.

Як повідомляв Знай.uа, євробляхи відправили київське повітря в топ найбрудніших у світі, дихати нічим.

Знай.uа писав, підвищення зарплат скасовується: "слуги" не зможуть виконати обіцянки на 2020 рік.