У столичній підземці виявили бактерії, з якими раніше наука не стикалася.

Про це йдеться в дослідженні американських фахівців проекту MetaSUB. Вони беруть зразки з лавок, стін, автоматів, вагонів та інших поверхонь в метрополітені, і відправляють на аналіз в нью-йоркську лабораторію. Так MetaSUB перевіряє на наявність мікробів всі підземки світу.

В Україні цей проект запустили в 2017 році, і поки його дія поширюється тільки на Київ. "Мікробні" виміри проводять щорічно 21 червня. Зараз проект працює в Україні за рахунок волонтерів, зацікавлених в подібному дослідженні.

Так, у дослідженні йдеться, що від 10% до 80% геномів у зразках з київського метро — це мікроорганізми, яких немає в базах даних. Тобто науці вони поки невідомі. До слова, на станції "Контрактова площа" трохи раніше знайшли геном чумної палички-як і в наземному транспорті Нігерія і Нової Зеландії.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у київському метро встановлять нові турнікети, які не битимуть пасажирів стулками і зупинять " зайців".

Як повідомляв портал Знай.ua, харків'яни повстали проти перейменування метро.

Також Знай.ua писав, що журналіст розкрив " аферу "в київському метро:"змусили заплатити за банкет менеджерів Кличка".