З 12 березня в країні почали діяти прийняті Кабміном карантинні заходи. Та для мешканців столиці був запроваджений ще більш розширений список обмежень. Одним із них стала заборона проведення масових заходів у понад 60 чоловік. Втім, схоже, цим правилом нехтують, власне, самі розробники цих положень - столичні депутати, які в перший же день введення обмежувальних заходів вирішили провести пленарне засідання.

КМДА - фото UA.news
КМДА - фото UA.news

Це робиться спеціально потайки від киян?

Такі дії одразу викликали чимало підозр як у киян, так і у політиків.

“У той час, як столична влада вводить низку обмежувальних заходів безпеки для містян, депутати Київради відкрито нехтують ними. В положенні чітко зазначено, що в даний період заборонено проведення масових заходів на території Києва у понад 60 осіб. Та, незважаючи на це, столичні депутати все одно збираються на пленарне засідання у значно більшій кількості, тим самим невілюючи прийняті обмеження. Чи це робиться спеціально потайки від киян, які навіть не зможуть зібратися на акцію протесту, у зв’язку із забороною? Цілком ймовірно, що під шумок карантину вони прийматимуть досить сумнівні рішення”, - зазначає очільник київської міської організації партії Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна” Олександр Федоренко.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В свою чергу, в ході прес-брифінгу щодо введення у Києві протиепідемічних заходів та обмежень для запобігання розповсюдження коронавірусу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив про “недоторканість” депутатів. Він зазначив, що дане рішення не обмежує роботу закладів влади – всі працюють в штатному режимі: єдине – має бути скринінг в органах державної влади. Проте, навіть не уточнив, чи є це виключення в затвердженому рішенні.

Брифінг КМДА, фото: Знай.uа
Брифінг КМДА, фото: Знай.uа

Не обійшлося і без "епічних фейлів". Перед початком пленарного засідання на сайті Київради з'явилося попередження щодо кількості депутатів, що може бути присутня в залі - та от тільки ця цифра була меншою за необхідний кворум. А вже за кілька годин повідомлення зникло.

"Це - одна із показових помилок нинішньої міської влади. Як можна було, взагалі, прописати дане "обмеження", якщо офіційно встановлений кворум для голосування передбачає наявність 61 депутата Київради. І замість того, щоб заздалегідь продумати свої дії та створити чіткий план роботи, вони, як і у багатьох інших прикладах, просто взяли і зробили "зачистку"", - підкреслює Олександр Федоренко.

Олександр Федоренко
Олександр Федоренко

Нардепам - теж заборонити

Варто зазначити, що лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко закликав скасувати засідання Верховної Ради під час карантину.

“На наступному тижні очікується розгляд земельного законопроекту та інших резонансних законопроектів, які об’єктивно викликають незгоду суспільства. Виглядає так, що акції протесту та мітинги проводити забороняють, а Верховна Рада, яка складає 423 депутати й перевищує чисельність для заборони масових зібрань, може проголосувати що завгодно. Тому ми вимагаємо перенести засідання до завершення карантину”, - відзначає Микола Томенко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

А дні карантину політик запропонував депутатам в цей час за свій рахунок попрацювати над законодавчими актами та прийняти громадян.