За даними НБУ, інфляція в Україні знизилася до 5%, а ціни за останній рік зросли лише на 3,2%. Економічні експерти розповіли коли українцям чекати нового підвищення цін на продукти.

КОЛИ ОЧІКУВАТИ ЗМІН ЦІН НА ПРОДУКТИ

Днями Нацбанк України заявив, що економіка країни знаходиться в набагато кращому стані, ніж 5, 10 або навіть 15 років тому. Але за словами економічного експерта Юрія Гаврилечка, споживча інфляція в Україні становить мінімум 10-15%, а у 2010 р. українці витрачали на харчування та ЖКГ менше, ніж в 2020.

«Що стосується подорожчання продуктів навесні, то я не бачу особливих причин для вибухового зростання цін, порівняно з нинішньою ситуацією. Але, з одного боку, з-за аномальної зими, а з іншого боку з-за того, що більша частина приватних господарств не розуміє, що у нас буде з ринком землі, є певні ризики, що стосуються обсягів виробництва. Але це буде зрозуміло ближче до осені. Невідомо, чи підуть ті гроші, які люди акумулюють для купівлі землі, на посівну і на сільгоспроботи або залишаться лежати в очікуванні ринку землі. Тому якісь суттєві зміни на продуктовому ринку на нас очікують не навесні, а восени».

ЯКІ ТОВАРИ МОЖУТЬ ПОДОРОЖЧАТИ В ЦЬОМУ РОЦІ

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«В цьому році ми побачимо середній зростання цін на продукти харчування на рівні 5-6%, – заявив Олексій Дорошенко, директор української Асоціації постачальників і торгових мереж. – Поки не сталося велике коливання цін на овочі для борщового набору, як це відбувалося в останні два роки. Зростання цін на м'ясо, швидше за все, складе 3%, як і в минулому році, тому що у більшості немає можливості купувати м'ясо у великому обсязі, і люди найчастіше вибирають: заплатити комуналку або купити їжі. Тому найбільше будуть дорожчати найдешевші продукти.

Хліб подорожчає на 8%, і це не буде особливо залежати від світової ціни. Справа в тому, що, на відміну від інших продуктів, хліб з-за кордону ви не завезете. Ми з вами бачимо, що ціна на продукти дуже залежить від імпорту, тому що за останні роки ми импортозамінили практично всі. А там, де замістити імпорт не можна із-за короткого терміну придатності, виникає питання конкуренції і можливість заробити. Тому ціна на хліб буде потроху зростати, хоч і не такими темпами, як в 2018-2019 році.

Ціни на свіжі овочі також зростуть до 10%. Але сильного зростання ціни на картоплю, буряк або моркву вже не буде, тому що у нас вже навчилися швидко завозити овочі з-за кордону.

По ринку молока ситуація дещо покращується, тому що великі агрохолдинги в Україні, мають можливість залучити кредитування з-за кордону. Ціна на молоко вищого сорту стала злегка падати. Це говорить про те, що молочні продукти не будуть бити рекорди в підвищенні своєї вартості. Відповідно зростання ціни на молочні продукти в межах інфляції, тобто близько 5%. Виходить, що прогноз досить помірний.

молочка, скріншот з відео
молочка, скріншот з відео
скрін з відео

Нагадаємо, раніше У Харкові виявили продукти-вбивці, які повинні забути дорогу до вашого холодильника

Як повідомляє портал «Знай.ua» Кернеса змусять повісити замок на "Барабашово" із-за загрози коронавіруса

Також «Знай.ua» писав, що Товар з "АТБ" спробував проникнути в шлунок українців металевим дротом, огидні кадри