Обіцянки знести одну із найскандальніших висоток столиці, відомого як "Монстр на Подолі", мер Києва Віталій Кличко надавав ще минулого року. Проте, це питання й досі навіть не зрушило з місця – нахабно побудований в центрі мегаполісу гігант продовжує тримати у страху мешканців історичного району. Будинок не тільки порушує пам'яткоохоронні норми, а й загрожує справжньою масштабною катастрофою та рухнути прямісінько в метрополітен. Коли ж скінчиться ця "будівельна епопея", дізнавалися Знай.ua.

"Монстр на Подолі", вул. Нижній Вал, 27-29 - фото The Village Україна
"Монстр на Подолі", вул. Нижній Вал, 27-29 - фото The Village Україна

Власник "потвори" – злісний порушник: наплював на міжнародні конвенції та безпеку людей

Саме з цього приводу в столичній мерії відбувся брифінг щодо ситуації навколо будинку на вул. Нижній Вал, 27-29, так званого "Монстра на Подолі".

КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"
КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Це будівництво відбувалося, коли ми стояли з вами на Майдані – забудовник вирішила, що кияни зайняті іншими справами і можна спокійно вибудовувати об'єкт як заманеться. Ця будівля із кричущими порушеннями законодавства: пам'яткоохоронного, земельного, містобудівного. Жодного документу він не отримував. Забудовувати цю ділянку не можна було взагалі – якщо туди заїдуть всі, хто обзавівся новенькою квартирою в скандальному будинку, він просто впаде в метрополітен", – зазначає депутат Київрада, член Постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька.

КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"
КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"

Багатоповерховий "Монстр" звели у дуже важливому та небезпечному місці. Як повідомила депутат, тут знаходяться інженерні мережі стратегічного значення, лінії метрополітену міського залягання, 2 міських колектори, кабельна мережа високої напруги, газопровід, водогін, тепломережа.

Та вражає не тільки нахабний вибір локації розмах забудовника – всупереч офіційній забороні зводити в цьому місці не вище 4 поверхів, ТОВ "Пателі лізинг", зареєстроване в Подільському ж районі, примудрилося облаштувати 12.

"Монстр на Подолі",  вул. Нижній Вал, 27-29 - фото 24 канал
"Монстр на Подолі", вул. Нижній Вал, 27-29 - фото 24 канал

Критичність ситуації підтверджують і окремо проведена експертиза фахівців Київського науково-дослідний інституту судових експертиз.

"Було виявлено, що ця ділянка розташовується, щонайменше, в 4-5 охоронних зонах, безпосередньо прилягає до Національної пам'ятки містобудування Андріївського узвозу, Державного заповідника "Стародавній Київ". Ніяка нова забудова не мусить порушувати усталені видові точки, просторову організацію території. А Віденський меморандум проголошує, що історичний ландшафт не повинен піддаватися ризику нової забудови – це повинно закладатися в Генплан", – відзначає віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник.

Фахівець наголосила, що зведений "Монстр" спотворює історичні панорами Подолу та порушує міжнародні норми. А максимальна висота забудови не може перевищувати 4 поверхи.

Судова "гойдалка" тягнеться роками: незабаром – вирішальний висновок

Варто зазначити, що, незважаючи на вищенаведені заборони, історія розпочалася понад 12 років тому не з погодження саме 4-поверхової висоти, а чомусь одразу удвічі більшої.

"Монстр на Подолі",  вул. Нижній Вал, 27-29 - фото ТСН
"Монстр на Подолі", вул. Нижній Вал, 27-29 - фото ТСН

"У 2007 році ми маємо вихідні дані для проектування на той час архітектурно-планувального завдання максимум на 8 поверхів. На 2009 рік ми маємо останній документ, який був погоджений містом Києвом із 1 підземним і 8 наземними поверхами. З того часу місто в очі не бачило документації, яка б давала змогу надбудовувати решту поверхів", – розповідає Володимир Бондаренко, радник Київського міського голови, член Комісії з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території міста Києва.

Почути відповідей на головне питання, яке турбує чисельну кількість киян, так і не вдалося: чому не вчинялися кардинальні дії з метою зупинити забудовника впродовж усіх цих років і ця архітектурна "потвора" все ж з'явилася в існуючому нині вигляді.

Дуже лаконічним коментарем обійшовся і нещодавно призначений радник столичного голови Максим Бахматов, відомий до цього як один із засновників відомого гумористичного шоу Comedy Club в Україні.

"Ми зараз маємо не тільки архітектурний "беспредел", але і реально небезпечну будівлю для тих, хто купив там квартири на верхніх поверхах. Все, що нижче, там начебто все нормально, але і це треба перевіряти. Згідно із результатами перевірки ГУ ДСНС України в м. Києві, що тривала з 10 по 28 лютого 2014 року, облицювання внутрішніх стін виконується за допомогою горючих матеріалів – пінопласту без урахування ступеня вогнестійкості будівлі", – підкреслив Максим Бахматов.

КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"
КМДА, брифінг щодо будівництва "Монстру на Подолі"

Судова тяганина триває ще з 2014 року – результати, якщо чесно, дивують. "Служителі Феміди" виносили рішення, порівняні з гойдалкою, то забороняючи кричуще будівництво, то знову анулюючи це "вето".

Так, наприклад, восени 2017 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз прийшов до висновку про те, що вона височенна надбудова була зведена незаконно і підлягає знесенню. Але у травні цього року Шостий апеляційний суд Києва неймовірно вразив тисячі киян, скасувавши заборону на зведення новобудови.

Вирішальний розгляд справи відбудеться вже завтра, 27 листопада у Господарському суді м. Києва.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.