Вражаючі новини щодо критичного забруднення повітря у Києві, що останнім часом почали з'являтися все частіше, неабияк бентежать жителів мегаполісу. Нарешті, про врегулювання цього питання заговорили і в столичній мерії. Які саме "еко-інновації" з цього приводу планують впровадити на території Києва та коли саме вони будуть втілені в життя, дізнавалися Знай.ua.

У статусі "побажань" вже 2 роки: Уряд примусив діяти

Концепцію запровадження та обслуговування функціонування муніципальної системи моніторингу навколишнього природного середовища розглянули в ході засідання Постійної комісії Київради з питань екологічної політики.

"Дане питання вже підіймається більше ніж 2 роки – на жаль, до сьогоднішнього дня не було реакції. Але, у зв’язку з тим, що ми побачили проблематику, яка є найважливішою і найактуальнішою у Києві – навколо, в першу чергу, Дарницького району (це завод "Енергія", Бортницька станція аерації, ТЕЦ) - таку систему ми повинні створити. Тоді кожен киянин буде знати, яка ситуація повітря, екологічний стан того чи іншого району", – зазначає голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Проте, цю еко-ідею не можна назвати заслугою саме столичних чиновників.

Як повідомив заступник начальника Управління екології і природних ресурсів, після підписання Асоціації з Європейським союзом, Україна взяла зобов'язання щодо дотримання вимог європейських норм, зокрема і директив, які регламентують проведення досліджень атмосферного повітря. Нині вже була прийнята і постанова Уряду про деякі питання відповідного моніторингу – тому, якщо раніше це була ініціатива, то наразі це вже є зобов'язання.

"В минулому році ми провели дослідження атмосферного повітря у Києві: до процесу були залучені Центральна геофізична обсерваторія, фахівці з українських підприємств та європейська компанія, яка має сертифіковане референтне обладнання. На підставі цієї роботи була розроблена концепція побудови системи референтних постів муніципального моніторингу стану атмосферного повітря в столиці", – розповідає заступник начальника Управління екології і природних ресурсів КМДА Олександр Савченко.

Рівняння на Європу: 27 постів та мобільна лабораторія

Ця система буде відповідати вимогам європейських директив і надасть можливість забезпечити безперервний контроль за концентрацією шкідливих речовин в атмосферному повітрі, аби об'єктивно і своєчасно визначати небезпечну екологічну ситуацію та мінімізувати негативний вплив.

"Вона потрібна не тільки, аби вимірювати і бачити, а й для того, аби приймати важливі рішення щодо майбутніх забудов. Де є навантаження на повітря, можливо, там потрібно розвести транспортні потоки, збільшити кількість електричного транспорту, обґрунтовано збільшити розмір зелених зон", – говорить заступник начальника Управління екології і природних ресурсів КМДА Олександр Савченко.

Концепція передбачає створення мережі з 27 постів спостереження, обладнаними сучасними газоаналізаторами. Існуюча ж нині система, що складається з 16 постів, вже є застарілою – вона не працює в режимі онлайн і не дозволяє оперативно виявляти складні ситуації, що виникають в тій чи іншій частині міста.

Певним доповненням має стати також мобільна лабораторія з необхідним обладнанням для оперативного "сканування" забруднень, виїжджаючи на місце подій.

Програма є – коштів немає: вирішальне слово – за Кличком

Вже традиційною перепоною, як і для багатьох питань, з якими доводиться стикатися мешканцям Києва, на кшталт дірявих комунікацій та доріг, і для даної ініціативи став брак коштів.

Загалом, це "повітряне впровадження" планується ввести вже у 2020 році. Проте вирішальним має стати слово мера Києва Віталія Кличка.

"Ми маємо бачити реальну картину, а не покладатися на дані громадських організацій, які ставлять вимірювачі, що не є ліцензованими, після чого виникає суспільний резонанс. А так у нас будуть чіткі відповіді, ліцензована система і розуміння ситуації. Проте, виділення коштів, в першу чергу, буде залежати від позиції міського голови", – підкреслив голова Постійної комісії Костянтин Яловий.

Наступним кроком має стати розробка чіткого бюджетного запиту. Одразу після цього буде направлено запит до виконавчого органу.

"Я впевнений, що треба звернутися до київського міського голови Віталія Кличка з проханням дати доручення відповідному структурному підрозділу винайти кошти на муніципальну дану систему моніторингу", – відзначив Костянтин Яловий.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Як повідомляв Знай.ua, що столичні чиновники метро на Троєщину "перекладають" на Зеленського: в Київраді вже підготували лист із проханням про мільярди.

Також Знай.ua дізнався про те, що за півроку в КМДА "зник" майже 1 мільярд: результати аудитів вражають.