Літній сезон як раз в самому розпалі, тож навіть по буднях усі пляжі на узбережжі Дніпра усіяні відпочиваючими. Втім, без несподіванок не обійшлося. До нашої редакції звернулися мешканці одного з районів столиці, аби ми допомогли встановити, що за "зелена аномалія" відбувається на тамтешніх пляжах. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Вздовж пляжів – гори до 50 см

Дивні зміни помітили жителі Оболонського району – вздовж пляжів Київського водосховища люди зафіксували аномально високі зелені гори ряски.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ми із друзями кожні вихідні виїжджаємо відпочивати на пляжі біля дамби. Та цього разу прийшли і оторопіли: на піщаному прозорому узбережжі, де ще в понеділок вода була чистою та можна було побачити дно, сьогодні сформувалися великі зелені гори. Все це – густа ряска. Висота цих барикад просто вражає і подекуди може перевищувати 50 см. Дивують не тільки масштаби, а й швидкість, із якою все це сформувалося. Дивлячись на цю картину, стає моторошно", – ділиться з нами киянин Роман Дарейко.

Тривала спека та фосфати

Знай.ua вирішили дізнатися, що саме стало причиною появи такої кількості ряски та чи не шкодить цей процес здоров'ю людини.

"Все це з'явилося внаслідок утримання високої температури. У зв’язку з цим, дрібна водяна флора розросталася дуже активно. Даний процес – цвітіння води з одного боку, повторюється щороку, але з іншого боку, ми бачимо, що впродовж 10 років зелені стало значно більше. Причиною цього є зміна гідравлічного режиму Дніпра. У водоймах річки розмноження рослинності відбувається тому, що там немає практично проточної води. Водосховище велике, а глибина невелика і тіні практично немає, тому відбувається значний прогрів", – зазначає еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

До того ж, водосховища, як штучні об’єкти, являються місцями особливого розмноження водоростей.

"Другою причиною такого зростання зелені є глобальне потепління. Тому що середні річні температури виросли, відмічається більша кількість сонячних днів і вища температура. Третя причина – забруднення води фосфатами, тобто миючими засобами, які сприяють цвітінню, і азотним добривом", – підкреслює еколог Олександр Соколенко.

За словами експерта, чимало земель проймі Дніпра, які ще років 10 тому були покинуті, зараз активно розорюються. Яскравим прикладом є та ж Ірпінь – оскільки тут малопоживні торф’яники, перед посівом у ґрунт додають азотні добрива. Вони потрапляють у річку, а звідтіля – у Дніпро.

Що ж стосується безпечності, то здоров'ю людини ця зелень не нашкодить – вона не є токсичною. Та, якщо спека триватиме й надалі, ця стадія легко переросте у більш критичну – її наслідки можна буде не тільки побачити, а й відчути за кілька десятків метрів.

"У пік розростання водоростей знижається кількість кисню в воді – внаслідок цього відмічається мор риби. Відповідно, все це гниє і узбережжя поглинає неприємний запах", – відзначає еколог.

Тож, поки ситуація не стабілізується, радимо обирати для відпочинку інші локації – із проточною водою та гарною течією.

Раніше Знай.ua писав про те, що махінації команди Кличка зі скляним мостом дійшли до суду: брудну документацію перевірить ДБР.

Також Знай.ua повідомляв, що в столичному метро з'явилися підпільні жетони: як не потрапити у пастку.