Серпень може принести українцям не тільки спекотну погоду, а й ризик повернення відключень світла. Енергетичні експерти попереджають: якщо температура підніметься до 30-40 градусів, як це прогнозують синоптики, національна енергосистема може знову зіткнутися з труднощами.

За словами фахівців, енергетична ситуація в країні залишається крихкою, і будь-який додатковий стрес, зокрема спека, може викликати дефіцит електроенергії.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики, вважає, що відключення, якщо і відбудуться, будуть значно м’якшими, ніж у липні. Можливо, вони обмежаться лише однією чергою на добу. Проте це за умови, що не виникне нових проблем в енергосистемі, зокрема через можливі удари по інфраструктурі.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм "Центру Разумкова", також застерігає про можливість відключень, але вважає, що вони не будуть обов'язковими. З одного боку, у серпні очікується завершення ремонту на одному з атомних блоків, що додасть понад 500 МВт потужності в енергосистему. Але з іншого боку, ще один блок піде на плановий ремонт, що зменшить доступні ресурси. Тому ймовірність відключень залежатиме від багатьох факторів, включаючи рівень імпорту електроенергії та споживання всередині країни.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"
Показати ще

Синоптики прогнозують повернення спеки вже найближчими днями, а пік високих температур очікується до середини місяця. У такій ситуації важливою залишається кожна деталь, яка може вплинути на стабільність енергосистеми. Особливу роль відіграватиме споживання електроенергії: чим більше люди використовують кондиціонери та інші електроприлади, тим вищі ризики виникнення дефіциту.

Нагадаємо, Споживаєте менше – платите більше: українцям виставили шалені рахунки за світло

Раніше ми розповідали, що "Світло є, але не розслабляйтеся": українців закликають перестрахуватися на випадок раптових блекаутів

Також, Чи вистачить Україні електрики на осінь та зиму: в "Укренерго" здивували відповіддю