В Україні запроваджуються нові правила в сфері мобільного зв'язку, які торкнуться всіх користувачів. Це рішення спрямоване на забезпечення стабільності зв'язку та Інтернету під час відключень електроенергії.

Президент України доручив Міністерству цифрової трансформації забезпечити стабільність мобільного зв'язку та Інтернету навіть за умов відсутності електропостачання. Це необхідно, щоб громадяни могли викликати екстрені служби, отримувати сповіщення про небезпеку та залишатися на зв'язку з близькими.

мобільний зв'язок
мобільний зв'язок

Згідно з новими вимогами, мобільні оператори мають обладнати 25% своїх мереж генераторами, які забезпечуватимуть роботу протягом 72 годин без електрики. Інші базові станції повинні бути оснащені акумуляторами, які здатні підтримувати їхню роботу протягом щонайменше 10 годин. Ці акумулятори функціонуватимуть як повербанки, живлячи станції під час відключень.

Мобільні оператори повинні подавати квартальні звіти до Національного центру управління, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, буде перевіряти їх на відповідність вимогам. Також оператори можуть подавати заявки до Обленерго на модернізацію електромереж, які живлять їхні базові станції, щоб пришвидшити зарядку акумуляторів.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Уряд визначив перелік об'єктів, які повинні мати безперебійне електропостачання для стабільної роботи мобільного зв'язку.

Абоненти зможуть повідомляти про проблеми з мобільним зв’язком та Інтернетом через додаток "Дія" навіть без доступу до Інтернету. Як тільки зв'язок буде відновлено, ці повідомлення автоматично з'являться в системі.

Хоча ці зміни спрямовані на покращення якості зв'язку, вони можуть мати наслідки у вигляді підвищення вартості послуг. Проте стабільний зв'язок у кризових ситуаціях є важливою умовою для безпеки та комфорту громадян.

Нагадаємо, Зв'язок утридорога: абонентам Vodafone доведеться платити ще більше

Раніше ми розповідали, що Шукати магазин більше не доведеться: українці зможуть отримати сім-картку поштою

Також, Vodafone вводить новий код 075: як це вплине на абонентів