Українців віком за 65 років порадували приємною новиною – їхні пенсії будуть вищими. Це стало можливим завдяки змінам в законодавстві, що встановили новий розмір мінімальної пенсійної виплати для цієї категорії громадян.

Пенсійний фонд України нагадує, що всі громадяни віком 65+ можуть розраховувати на підвищення своїх виплат, якщо вони відповідають певним критеріям.

Пенсіонер вдома
Пенсіонер вдома

За законом, мінімальна пенсія для осіб, які досягли 65 років, не може бути меншою за 40% від мінімальної заробітної плати. Оскільки на 2024 рік мінімалка в Україні становить 8000 гривень, то мінімальна пенсія для 65-річних має бути не меншою за 3200 гривень. Проте наразі фактичний розмір мінімальної пенсії для цієї вікової категорії становить 3370 гривень.

Для того щоб отримувати підвищену пенсію, громадянам необхідно мати певний трудовий стаж. Жінкам потрібно мати щонайменше 30 років стажу, а чоловікам – 35 років. Це ключова умова, без виконання якої отримати підвищену пенсію неможливо.

Крім збільшення мінімальної пенсії для 65-річних, українці, які досягли 70 років, також отримують додаткові надбавки до своїх пенсій. Ці надбавки мають вікову градацію:

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще
  • Від 70 до 75 років – додатково 300 гривень.

  • Від 75 до 79 років – додатково 456 гривень.

  • Від 80 років – додатково 570 гривень.

Ці виплати спрямовані на підтримку старших людей і забезпечення їхніми необхідними ресурсами для гідного життя.

Однак громадяни, які отримують пенсії понад 10 340,35 грн, не мають права на вікові надбавки. Це обмеження стосується тих, хто вже отримує досить високі виплати і, на думку законодавців, не потребує додаткової фінансової допомоги.

Щоб отримати підвищену пенсію, необхідно звернутися до місцевого відділення Пенсійного фонду України з відповідними документами, які підтверджують вік та трудовий стаж. Важливо не забувати оновлювати інформацію про себе, щоб не пропустити можливість отримати належні виплати.

Нагадаємо, Нові вимоги для виходу на пенсію: левова частка українців зіткнеться із проблемами

Раніше ми розповідали: Мобілізація чоловіків після 60 років: в Україні знову піднімають болюче питання

Також, На кільки кілограм макарон більше: пенсіонерам підняли виплати на 430 гривень