Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що багатьох українців цікавить, яким буде тариф на світ, коли за вікном буде зима.

Відомо, що в Україні тариф на електроенергію не змінюватимуть до 1 травня 2025-го. Таким чином, осінньо-зимовий період 2024/2025 пройде без підвищення – за кожний 1 кВт*год. потрібно платити 4,32 грн.

Про це вирішив нагадати український нардеп Олексій Кучеренко у мережі Facebook.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"Ціна на електричну енергію для побутових споживачів, згідно з Постановою №632, затверджена до 30.04.2025. Тобто до закінчення осінньо-зимового періоду 2024/2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатися не буде", – йдеться у відповіді міністра Галущенко на запит нардепа Олексія Кучеренка.

Популярні новини зараз
Росіяни завдали ракетного удару по Україні: у Львові горять житлові будинки Вересень здивує мінливістю: прогноз погоди, коли чекати перших заморозків цієї осені Не дайте супермаркетам вас обдурити: у НБУ попередили українців на рахунок "брудних" гривень Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Документ опублікував на своїй сторінці у Facebook парламентарій.

Тарифи на світло. Фото: скрін youtube
Тарифи на світло. Фото: скрін youtube

Крім того, він також зазначив, що тариф у 4,32 грн за 1 кВт*год. формувався з урахуванням собівартості електроенергії, виробленої "Енергоатомом" та "Укргідроенерго". Вона становить 1,7 грн (це лише генерація).

Насправді українці також споживають електроенергію, що імпортується, струм, згенерований вітряними та сонячними станціями, теплову генерацію.

Тариф на електроенергію зберегли на рівні 2,64 грн за 1 кВт*год. для тих, хто використовує електричне опалення. Проте старий тариф для таких українців діятиме лише в опалювальний період.

У неопалюваний сезон такі українці, як і всі, платитимуть 4,32 грн/кВт*год. Як йдеться у рішенні уряду, якщо сім'я, яка використовує електричне опалення, у зимовий місяць використовує до 2000 кВт*год, вона має право платити за струм за старим тарифом. Однак, якщо споживання більше, то за весь спожитий обсяг доведеться платити вже за новим тарифом – 4,32 грн/кВт*год.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

А ще нещодавно міністр енергетики Герман Глущенко говорив, що в умовах складної економічної ситуації через війну не можна дозволити підвищення ціни на електроенергію для населення до ринкового рівня (майже 7,5 грн/кВт*год), але й держава в цих умовах не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну всім споживачів. Адже тариф на електроенергію у розмірі 2,64 грн. покривав лише третину реальної вартості електроенергії.

Нагадаємо, "Складно, але треба...": назвали час, коли тарифи на світ почнуть повзти вгору.

Раніше повідомлялося, що послуга не потрібна, але платити зобов'язані: скарги на Київстар сиплються з усіх боків.

Також, Київстар анонсував величезні зміни у тарифах: почнуть діяти 18 липня.