Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, українці мають цього року мати не менше ніж 31 рік страхового стажу. Якщо стільки стажу немає, то доведеться йти на заслужений відпочинок пізніше – у 63 чи 65 років.

Є інформація, що цей стаж можна докупити, і зрештою стати пенсіонером у 60 років.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню від прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook

Цього року, що вийти на пенсію у 60, українцям треба мати щонайменше 31 рік стажу. Проте вже з наступного року його потрібно буде на рік більше, тобто 32 роки.

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Вимога до страхового стажу зростатиме до 2028 року, доки не досягне 35 років. Втім, громадяни, які не мають такого страхового стажу, і вже не зможуть його заробити, можуть вийти на пенсію у 63 чи 65 років.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Цього року, щоб вийти на пенсію у 63, треба мати мінімум 21 рік стажу, а у 65 – 15 років. Причому для 63-річних також вимога щодо стажу зростатиме: у 2028 році вона встановиться на межі 25 років.

Однак ситуація не настільки непоправна, як може здатися. Держава дозволила українцям докупити собі страховий стаж. Для цього лише потрібно укласти з Пенсійним фондом договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Зробити це може будь-який українець, який досяг 16-річного віку.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

До речі, докупити стаж можна не лише собі, а й іншій особі. Для цього також треба укласти договір із ПФУ про сплату внесків на користь третьої особи.

Скільки доведеться доплатити на купівлю стажу?

Щоб поповнити свій страховий стаж одним місяцем, треба перевести до ПФУ хоча б мінімальний місячний страховий внесок. Він дорівнює 22% мінімальної зарплати. Тобто, з 1 квітня 2024 року він становить 1760 гривень. Отже, якщо вам не вистачає, наприклад, півроку стажу, доведеться заплатити 10 560 гривень. А якщо треба додати до стажу ще цілий рік, то вартість такої покупки становитиме 21 120 гривень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Тобто за рік виходить чимала сума. Тому стаж зазвичай докуповують ті громадяни, яким не вистачає по кілька місяців до мінімального страхового стажу, щоб вчасно вийти на пенсію.

Проте добровільні страхові внески людина може робити упродовж життя. Якщо з якоїсь причини роботодавець не сплачує за свого працівника внески (це означає, що він працює неофіційно і це погано), то працівник може сам подбати про сплату внесків до Пенсійного фонду. У такому разі йому також доведеться щомісяця платити за себе мінімальний страховий внесок, щоб додаватися стаж.

Нагадаємо, пенсії не буде, лише "соцдопомога": хто позбавлений права на відпрацьовані гроші.

Раніше повідомлялося, що ці Знаки Зодіаку стануть багатими вже в липні: кому доля подарує успіх.

Також, українцям готують оновлену підтримку: якими стануть виплати.