Деяким українцям доведеться доплатити, щоб отримати право на пенсію у 60 років або навіть у пізнішому віці. Це пов'язано з нестачею страхового стажу та підвищенням вимог для виходу на заслужений відпочинок у наступні роки.

На "Урядовому порталі" пояснили, кому може знадобитися "докупити" стаж і скільки це коштує.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

У 2024 році для виходу на пенсію у 60 років людина повинна мати щонайменше 31 рік страхового стажу. У 2025 році ця вимога стане "жорсткішою" - 32 роки стажу, а в 2028 році - 35 років.

Оскільки не всі українці упродовж своєї трудової активності працювали офіційно, деяким може не вистачити стажу для оформлення пенсії. Таким громадянам доведеться його докупити чи продовжувати працювати до 63 або 65 років, коли вимоги до стажу для пенсії трохи знижуються.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Так, повний місяць додаткового стажу зараховується, якщо людина сплатить внесок не менший за мінімальний розмір страхового внеску. У 2024 році це 1760 гривень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Мінімальний страховий внесок розраховується як 22% від мінімальної зарплати у країні. Сплатити його можна після укладання відповідного договору з ПФУ. Українець може сам визначати частоту та розмір платежу.

Платити добровільні страхові внески до ПФУ можуть і ті особи, які мали низький офіційний дохід, і хочуть збільшити розмір майбутньої пенсійної виплати.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, урізання виплат та штрафні санкції: ПФУ застеріг пенсіонерів від неприємностей.

Також наш портал інформував, пенсія прийде швидше, ніж сусідці: на деяких пенсіонерів чекають зміни у пенсійних виплатах.

Крім того, ми писали, в Україні пенсіонерам призначили "бонус" у 3100 грн: хто отримав право на надбавку.