В Україні діять обмеження на споживання електроенергії протягом усієї доби для всіх регіонів. Відповідно до прогнозу, з 05:00 до 14:00 годин будуть застосовуватись дві черги відключень, з 16:00 до 22:00 – чотири черги відключень, а в інші години – три черги.

"Укренерго" розповідає, що таке черга і навіщо вона потрібна? Черга - це група людей і компаній, які використовують певну кількість електроенергії. Кожна область має своїх споживачів, яких можуть вимикати, розділені на 6 груп.

Вимкнули світло
Вимкнули світло

Величина споживання у кожній області відрізняється через різне використання критично важливих об’єктів і багато промислових підприємств, які імпортують більше 80% свого електроенергетичного споживання і не можуть бути відключені.

Диспетчерський центр "Укренерго" визначає кількість та тривалість черг для компенсації дефіциту енергії, а обленерго формує відповідні графіки для кожного регіону.

Людина сидить без світла в квартирі
Людина сидить без світла в квартирі

Популярні новини зараз
Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить
Показати ще

Наприклад:

  • 1 черга графіків – 4 години обмежень за добу;
  • 2 черги – 8 годин обмежень за добу;
  • 3 черги – 12 годин обмежень за добу;
  • 4 черги – 16 годин обмежень за добу.

Головна причина введення графіків погодинних відключень – це ракетні та дронові удари по українських електростанціях від російських військ.

Без світла, скріншот: YouTube
Без світла, скріншот: YouTube

Ці напади призвели до втрат української енергосистеми понад 9 ГВт потужності, що майже рівно тому, що споживають у пікові години влітку Нідерланди або Фінляндія. Також велике споживання через літню спеку погіршило ситуацію з електропостачанням.

Також наш портал інформував, "Потрібно готуватися до різних сценаріїв": як працюватимуть котельні в умовах енергокризи

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що зима без газу та світла: українцям рекомендують підготуватися до непростого опалювального сезону

Вам буде цікаво дізнатися кондиціонери поставили, але вони не для всіх: Укрзалізниця відзвітувалась перед пасажирами