Особливо гостро зараз постає питання життєзабезпечення багатоповерхових будинків, якщо прогнозувати ситуацію, яка може статися вже у жовтні-листопаді-грудні тощо.

Олег Попенко, засновник громадського об'єднання "Союз споживачів комунальних послуг", розкрив деталі цієї проблематики, акцентуючи увагу на особливостях різних типів будівель та потенційних ризиках для їхніх мешканців.

Опалення / фото: Freepik
Опалення / фото: Freepik

Насамперед варто відзначити, що проблема найбільш гостро стосується панельних будинків, що особливо мають понад п'ять поверхів.

Ці будівлі характеризуються швидким охолодженням при припиненні теплопостачання, що створює додаткові ризики для мешканців. За словами експерта, достатньо лише 36-40 годин за температури нижче -10°C, щоб системи життєзабезпечення в таких будинках почали замерзати.

Популярні новини зараз
В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Депутатка розкрила, як довго ми будемо без світла та тепла цієї зими Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне
Показати ще

Ключовою проблемою для багатоповерхівок є залежність від електроенергії до роботи насосних груп. Ці механізми відповідають за подачу води та тепла на верхні поверхи. У разі відключення електроенергії будинки вище п'ятого поверху фактично залишаються без води та опалення. Єдиним винятком може бути газопостачання, якщо воно передбачено у будинку.

Опалення / фото: Freepik
Опалення / фото: Freepik

Цікаво, що п'ятиповерхові будинки менш уразливі до таких проблем. Завдяки гідравлічній системі вода та тепло можуть подаватись на верхні поверхи без допомоги електричних насосів. Однак навіть у цьому випадку панельні п'ятиповерхівки залишаються під загрозою швидкого охолодження через особливості своєї конструкції.

Особливу увагу приділив Попенко будинкам, обладнаним електроплитами. Усі будівлі вище дев'яти поверхів за будівельними нормами повинні мати електричне живлення для кухонного обладнання. У разі відключення електроенергії мешканці таких будинків залишаються не лише без опалення та води, а й без можливості приготувати їжу.

Нагадаємо, жителів "панелек" попросять заплатити велику суму: тисячі доларів поділять на всіх

Як повідомляв "Знай.uа", ситуація зі світлом покращиться: вже скоро має стати набагато більше

Знай.ua писав, опалювальний сезон 2024-2025: що буде з електропостачанням і чи варто готуватися до блекаутів