Ситуація з електрикою в Україні зараз дуже складна через постійні атаки ракетами та дронами на енергосистему. Ці удари почалися наприкінці березня та призвели до великих ушкоджень. Генеруючі потужності постраждали, і тепер основне навантаження лягає на атомні станції.

Раніше баланс підтримували ТЕС та ГЕС, а зараз доводиться відключати споживачів, щоб упоратися із навантаженням.

Влітку на АЕС мають проходити профілактичні ремонти та перевантаження палива, що ускладнює ситуацію для енергосистеми. "Енергоатом" намагається прискорити ремонтні роботи, щоби до осені атомні блоки могли працювати на повну потужність.

Літня спека також збільшує споживання електроенергії. За даними "Укренерго", споживання влітку на 30% вище , ніж навесні чи восени, що додає навантаження на енергосистему.

Популярні новини зараз
Велике українське місто скоро повністю паралізує: через повітряні тривоги нема кому працювати Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті Негайно повідомте ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила Чоловіків почнуть карати за відсутність цього документу: кому треба поквапитись
Показати ще

Енеросистема, АЕС / фото: Pixabay
Енеросистема, АЕС / фото: Pixabay

Найближчої зими тривалість відключень залежатиме від нових ударів росії по енергетиці і від ефективності захисту об'єктів, що залишилися. Якщо атаки продовжаться, українці можуть проводити до 20 години на добу без світла та опалення. Сильні морози також посилять ситуацію.

Подача тепла взимку неможлива за відсутності води. Адже вода – це теплоносій. І коли аварійно вимикається електрика, то зникає вода. А потім зупиняється і опалення", – пояснюють фахівці.

Київська адміністрація радить готуватися до тривалих відключень світла та запастися водою та продуктами, які не потребують холодильника та електроенергії для приготування.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Тривалі відключення світла можуть призвести до ланцюжка небезпечних наслідків, таких як прискорення інфляції. У травні ціни виробників зросли на 7,2% порівняно з квітнем, що неминуче вплине на ціни в магазинах та аптеках.

Деякі бізнеси можуть перейти в онлайн-формат, щоб скоротити витрати на освітлення та опалення. Відсутність води може також призвести до спалахів інфекційних захворювань.

На берлінській конференції з відновлення України голова польської Ради з питань співробітництва з Україною Павло Коваль заявив, що у ЄС готують план на випадок, якщо українські будинки залишаться холодними та Європа зіткнеться з новим потоком "енергетичних біженців".

Нагадаємо, з вони, пиши та кажи: куди скаржитися українцям, якщо несправедливо відключають світло

Раніше ми писали про те, що у українець вигадав, як бути зі світлом 24 години на добу завдяки одному пристрою

Крім того, Знай.ua повідомляв, що до 20% зарплати віддамо тільки за світло: у липні українці отримають нові платіжки.