Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що деякі пенсіонери повинні протягом 10 днів звернутися до Пенсійного фонду, інакше виплати будуть припинені.

Пенсіонери зобов'язані повідомляти Пенсійний фонд про працевлаштування чи звільнення, інакше їм можуть призупинити пенсійні виплати.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню від прес-служби Пенсійного фонду України.

Як наголошують у ПФУ, такий обов'язок передбачено ч. 2 ст.16 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Популярні новини зараз
Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Чому потрібно надати ПФУ інформацію про чи працевлаштування звільнення

Надання відповідної інформації важливо тому, що:

- це може призвести до незаконних виплат пенсійних коштів, які після розкриття цього факту потрібно буде повернути до Пенсійного фонду;

- після повідомлення про звільнення з роботи пенсіонери набувають права на надбавки та підвищення, передбачені лише для непрацюючих осіб, наприклад, перерахунок пенсії у зв'язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Також якщо пенсіонер був оформлений як підприємець, дуже важливо надати інформацію про припинення такої діяльності. Адже навіть у разі відсутності доходу від такої діяльності не є причиною відносити пенсіонера до непрацюючої особи.

Як сповістити Пенсійний фонд про зміну статусу

При зміні статусу з «працюючого» на «непрацюючого» та навпаки пенсіонер повинен протягом 10 днів надати ПФУ інформацію про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності та надати відповідні підтверджуючі документи (наказ чи розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудовий із записом про працевлаштування/звільнення, цивільно-правовий договір тощо):

- особисто, звернувшись до найближчого органу Пенсійного фонду;
- через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;
– через портал «Дія».

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

При дистанційному зверненні до ПФУ обов'язковою є реєстрація за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Нагадаємо, в Україні готують пенсійну реформу – люди похилого віку повинні зрадіти новим виплатам.

Раніше повідомлялося, без пенсії, але 2300 грн щомісяця на картку: хто з українців залишиться з мізерними виплатами.

Також, замість пенсії дадуть соцдопомогу: виживати доведеться на копійки, яких і на хліб не вистачить.