В Україні планують запровадити накопичувальну пенсійну систему, яка стане обов'язковою частиною пенсійного страхування. Суть системи в тому, що кожен матиме свій персональний пенсійний рахунок, на який протягом трудового життя робитимуться регулярні внески.

Детальніше про накопичувальну систему розповіла Дар'я Марчак в інтерв'ю 24 каналу. На її думку, що хоча зараз близько 900 тисяч осіб беруть участь у добровільних накопичувальних схемах, цього ще недостатньо.

Пенсіонерка. Скрін, відео YouTube
Пенсіонерка. Скрін, відео YouTube

Обов'язкове накопичення стане важливим елементом пенсійного страхування, але вводити його варто лише після закінчення воєнного стану та стабілізації економіки.

Нині в Україні близько 10,5 мільйона пенсіонерів та лише 900 тисяч учасників добровільних накопичувальних схем. Це показує, що добровільних накопичень поки що недостатньо, і тому потрібна обов'язкова накопичувальна пенсійна система.

Популярні новини зараз
Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка"
Показати ще

Скрін, відео YouTube пенсіонерка
Скрін, відео YouTube пенсіонерка

Як відбуватиметься її запуск?

Марчак каже, що спочатку потрібно ухвалити законодавство, яке створить інфраструктуру для накопичувальної системи. Це дозволить підготуватись до моменту, коли економіка буде готова до введення обов'язкового накопичення.

Ідеально, якщо солідарна пенсійна система забезпечить хоча б 40% заміщення зарплати, а накопичувальні пенсії додадуть ще 15-20%.

Це дозволить вийти на пенсію, яка складатиме близько 60% попередньої зарплати, що відповідає середньоєвропейському рівню.

Марчак також додала, що кожен може робити додаткові добровільні внески, щоби збільшити свою майбутню пенсію.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Починати збирати варто вже зараз

кошти на пенсію Дар'я Марчак радить починати сплачувати єдиний внесок у солідарну систему та робити добровільні внески із самого початку трудової діяльності.

Це не тільки допоможе збільшити вашу майбутню пенсію, а й підтримає поточних пенсіонерів – бабусь та дідусів, які живуть на пенсію під час війни.

Нагадаємо, в Україні виросли аліменти: мають право стягнути майже 32 тисячі гривень.

Раніше ми писали про те, що на пенсію змусять орати ще 5 років: погані новини для українців у віці

Крім того, Знай.ua повідомляв, " Елітна" пенсія в Україні: як заслужити виплати, яких вистачатиме не лише на комуналку