У нашій країні багато пенсіонерів задаються питанням, чи можна якось вигідно використати роки понаднормового стажу. Розберемося, що це означає і як це впливає на пенсію.

Для виходу на пенсію потрібно мати 25 років стажу для чоловіків і 20 років для жінок. Якщо ви працювали довше, це і є понаднормовий стаж. Але що він дає?

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

За кожен рік понаднормового стажу до пенсії додають 1% від її розміру. Наприклад, якщо у вас пенсія 3000 гривень, то за кожен рік понаднормового стажу ви отримаєте додатково 30 гривень.

Але є нюанси:

Популярні новини зараз
Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило ПриватБанк встановлює обмеження на зняття готівки: що радять клієнтам "Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь
Показати ще

• Ті, хто вийшов на пенсію до жовтня 2011 року, отримують доплату за кожен рік понаднормового стажу.

• Ті, хто вийшов на пенсію після жовтня 2011 року, отримують доплату лише за стаж понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок.

Наприклад, якщо прожитковий мінімум зараз складає 2361 гривню, то максимальна сума доплати за рік понаднормового стажу може сягати 23,61 гривні.

Якщо пенсіонер продовжує працювати, його пенсію розраховують на основі попереднього розміру прожиткового мінімуму. Тобто, якщо мінімум підвищується, це не впливає на пенсію працюючого пенсіонера.

Коли пенсіонер звільняється, розмір його пенсії може бути переглянутий з урахуванням актуального прожиткового мінімуму. Це може означати невелике підвищення пенсії.

Станом на 1 квітня 2024 року середня пенсія в Україні складає 5 743,27 гривні. Серед працюючих пенсіонерів середня пенсія трохи вища – 6 094,28 гривні.

Понаднормовий стаж дійсно впливає на розмір пенсії і дає можливість отримати додаткові виплати. Хоча "продати" його не можна, ви можете отримати додаткові гроші за кожен рік понаднормового стажу. Це особливо важливо для тих, хто продовжує працювати після виходу на пенсію, оскільки після звільнення пенсія може бути переглянута і збільшена.

Нагадаємо, Пенсії в Україні: кому можуть призупинити виплати й чому

Раніше ми розповідали, що На пенсію змусять орати ще 5 років: погані новини для українців у віці

Також, Українці не зможуть вийти на пенсію: ситуація стає все гіршою