Щоліта комунальні служби Києва відключають гарячу воду для проведення гідравлічних випробувань труб. Зазвичай обіцяють, що це триватиме два тижні, але насправді мешканці залишаються без гарячої води набагато довше.

Чому так відбувається, пояснив заступник міського голови Петро Пантелєєв в інтерв'ю.

Він розповів, що щоліта місто проводить комплекс заходів щодо підготовки до зими, включаючи ремонтні роботи, діагностику обладнання, перевірку лічильників та гідравлічні випробування трубопроводів.

Прорив каналізації
Прорив каналізації

Ідеально випробування мають тривати два тижні, але часто вони затягуються. Це пов'язано з тим, що під час випробувань труби перевіряються на міцність під великим тиском, і якщо ушкодження, його потрібно негайно усувати.

Популярні новини зараз
Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата Бронювання не захистить: кого можуть мобілізувати прямо з ТЦК
Показати ще

А після ремонту проводяться повторні випробування, що може виявити нові ушкодження.

Близько 22% труб у Києві давно вийшли з ладу та потребують заміни. Проводячи гідравлічні випробування, міські служби виявляють та замінюють найуразливіші ділянки, що дозволяє знизити аварійність на 15% за минулу зиму. Чим більше проблем виявлять і усунуть влітку, тим надійнішою буде система взимку.

Вода в крані, Podrobnosti
Вода в крані, Podrobnosti

Чому гаряча вода постійно тепла

Кияни також скаржаться на теплу воду, яка не відповідає нормативам (50-75 градусів), що змушує їх відкривати кран на максимум і платити більше за воду.

Пантелєєв пояснив, що проблема пов'язана з порушеною циркуляцією гарячої води в будинках, де власники змінили системи опалення, підключивши сушарки для рушників або теплі підлоги до гарячого водопостачання без встановлення необхідних байпасів. У таких будинках доводиться зливати холодну воду, перш ніж піде гаряча.

Тобто однією з причин просто є дії сусідів, особливо в будинках, збудованих у 1990-ті роки.

Тепла підлога: джерело: rmnt.ru
Тепла підлога: джерело: rmnt.ru

Чому вода іржава, зелена і погано пахне

Мешканці Києва також скаржаться на іржаву чи зелену воду з кранів, іноді з болотяним запахом. Проблема може бути пов'язана зі станом труб та вмістом заліза у воді, особливо в районах із незавершеними та приватними водопровідними мережами, як на Оболоні. Вода у Києві відповідає українським будівельним нормам та правилам, але відтінок може змінюватися через стан труб. Влітку для очищення води використовують більше реагентів.

Іржава вода / фото: Pinterest
Іржава вода / фото: Pinterest

Як у блекаут будуть працювати світлофори та каналізація

Крім того, Пантелєєв відповів на запитання щодо роботи каналізації під час блекаутів. Він сказав, що минулого року, коли Київ стикався із відключеннями електрики, водопостачання було проблемою, але каналізація працювала.

Однак в умовах тривалого блекауту каналізація не зможе функціонувати в штатному режимі, оскільки залежить від насосних станцій.

Відсутність електроенергії також призводить до вимкнення світлофорів, що створює проблеми на дорогах. Можливість підключення світлофорів до інших ліній обговорювалася на нараді з патрульною поліцією та центром організації дорожнього руху.

Світлофор, скріншот: YouTube
Світлофор, скріншот: YouTube

Вирішили забезпечити пріоритетні перехрестя резервним харчуванням. Наразі місто закуповує спеціальні батареї з інверторами, які накопичуватимуть електроенергію та живитимуть світлофори під час відключень. Це дозволить уникнути залучення патрульної поліції для регулювання руху.

У Києві є 40 пріоритетних та складних перехресть, де світлофори не працюють при відключенні електроенергії. Розглядалася ідея встановлення сонячних батарей на світлофори, але вони ефективні лише влітку, а взимку їхня ефективність становить лише 10-15%.

Читайте також: у червні на плечі українців ляже ще один платіж: кому і за що доведеться доплачувати

Раніше ми писали про додаткову плату за воду: кому чекати на збільшені платіжки

Крім того, Знай.ua повідомляв, що в Україні стає небезпечною для пиття: вже стає загрозою для здоров'я.