Іноді люди у своїй спробі уникнути арешту свого майна переписують його на імена своїх близьких, таких як дружина, мати або інші родичі. Вони розраховують, що таким чином зможуть зберегти власність і уникнути фінансових проблем.

Проте такі дії можуть виявитися не тільки неефективними, але й призвести до серйозних юридичних наслідків. Владислав Мартинчук, адвокат з судової практики у юридичній компанії "Де-Юре", наголошує на ризиках, які несе переписування майна на родичів.

Приватний будинок, скріншот: YouTube
Приватний будинок, скріншот: YouTube

По-перше, коли майно переходить на іншу особу, минулий власник втрачає контроль над ним. Це означає, що новий власник має право заборонити попередньому використовувати чи розпоряджатися майном, навіть у випадку виникнення конфлікту чи недовіри між сторонами.

Крім того, правочини, які спрямовані на передачу власності з метою уникнення примусового продажу майна, можуть бути визнані судом недійсними.

Популярні новини зараз
Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР Списують гроші, навіть якщо вимкнено інтернет: українець попередив клієнтів Vodafone ПриватБанк встановлює обмеження на зняття готівки: що радять клієнтам "Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь
Показати ще

Це означає, що такі угоди не матимуть юридичної сили і не стануть перешкодою для суду в прийнятті рішення про повернення майна первісному власнику.

борги
борги

У разі визнання переписки майна недійсною, майно повертається попередньому власнику, а на нього можуть бути покладені фінансові зобов'язання, якщо він мав борги чи заборгованості.

Зокрема, до таких вимог можуть звертатися державні чи приватні виконавці, а також кредитори, які стали стороною в конфлікті. Отже, перед тим як вчиняти дії з перепискою майна, важливо оцінити всі ризики і звернутися до кваліфікованого юриста для отримання консультації та правової підтримки.

Також наш портал інформував, заповіт чи дарування: як правильно передати нерухомість дітям

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що заплатити податків можна менше: податківці дали важливу інформацію

Вам буде цікаво дізнатися штрафи та арешт рахунків – не найстрашніше: юрист попередив боржників за комуналку