В Україні існує чітко визначений перелік вимог до догляду, виховання, медичної допомоги та освіти дітей. Недотримання цих вимог може призвести до серйозних наслідків, таких як штрафи або навіть кримінальна відповідальність.

Важливо знати основні правила, яких потрібно дотримуватись батькам, щоб забезпечити безпеку та благополуччя своїх дітей, а також уникнути юридичних проблем.

Батька п'ятьох дітей розкритикували за його поводження з дітьми: скрін із соцмережі
Батька п'ятьох дітей розкритикували за його поводження з дітьми: скрін із соцмережі

Ось за що можуть покарати батьків

  1. Якщо дитина залишається без нагляду або в умовах, що загрожують її здоров'ю та безпеці, батьків можуть оштрафувати на суму від 850 до 1 700 гривень, а за повторне порушення – від 1 700 до 5 100 гривень.

    Популярні новини зараз
    "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
    Показати ще
  2. Якщо батьки не забезпечують дитині відповідне виховання або вдаються до фізичного, емоційного чи психологічного насильства, їм також загрожує штраф від 850 до 1 700 гривень, а за повторне порушення – від 1 700 до 5 100 гривень.

  3. Якщо батьки не надають дитині необхідного лікування за рекомендаціями лікарів, вони можуть бути оштрафовані на суму від 1 700 до 3 400 гривень.

  4. Якщо дитина не отримує необхідної освіти, батьки можуть заплатити штраф від 3 400 до 8 500 гривень.

Хлопчик із рогаткою / фото: Pixabay
Хлопчик із рогаткою / фото: Pixabay

У окремих випадках, якщо недбалість батьків призвела до серйозних наслідків для дитини, їм загрожує кримінальна відповідальність.

Також наш портал інформував, 10 ознак токсичних батьків - не робіть так, якщо не хочете нашкодити відносинам з дитиною

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що на українські сім'ї чекає грошова підтримка: суми залежать від віку дитини

Вам буде цікаво дізнатися освітян почнуть звільняти: хто в черзі залишити свій стіл порожнім