Згідно з інфляційним звітом Національного банку України, у 2025 році очікується вражаюче зростання реальних заробітних плат в економіці країни, яке перевищить навіть рівні довоєнних часів.

Це прогнозується завдяки посиленню конкуренції за робочу силу, особливо із боку зарубіжних роботодавців.

Регулятор зазначає, що в умовах відновлення економічної стабільності компанії стикаються з труднощами в пошуку кваліфікованих кадрів, що призводить до постійного підвищення зарплат у приватному секторі.

зарплата в конверті
зарплата в конверті

Очікується, що вже у 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать довоєнні рівні та продовжуватимуть зростати.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Зі звіту також випливає, що на початку 2024 року зберігався тиск на підвищення заробітних плат як з боку претендентів на роботу, так і з боку роботодавців. Це підтверджується як опосередкованими даними про доходи населення, так і підвищенням зарплат у вакансіях та резюме на онлайн-платформах з пошуку роботи.

Рівень зарплати та безробіття / фото: НБУ
Рівень зарплати та безробіття / фото: НБУ

Підприємства також планують подальше зростання зарплат у 2024 році внаслідок посилення конкуренції за робочу силу, особливо висококваліфікованих спеціалістів.

Підвищення мінімальної заробітної плати також впливає на загальний тренд, адже вона зросла на 6% з початку року та майже на 13% з квітня 2024 року.

Також наш портал повідомляв, що в власники ресторанів самі миють посуд: нестача робочих рук вдарила по ринку праці

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що з арплати українців злетіли: хто заробляє найбільше, а хто залишається "на дні"

Вам варто знати, чи не платите за комуналку? Ризикуєте залишитися без зарплати