Для всіх наших шанованих читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Важливо знати звіт на запитання - чому в Україні пенсіонери зобов'язані проходити перевірку кожні півроку, і як це зробити, щоб не втратити виплати.

Для своєчасного отримання пенсії деякі українські пенсіонери мають кожні шість місяців проходити ідентифікацію, інакше виплати припинять.

Відповідь надали представники прес-служби Міністерства соціальної політики України.

Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook

Навіщо проходити ідентифікацію

Як наголошують у міністерстві, ідентифікація — це загальноприйнята європейська практика щодо пенсій та соціальних виплат. Її мета — переконатися, що допомогу отримує саме та людина, якій вони призначені.

Популярні новини зараз
Блокпости на вулицях, доставка у "бусиках" та візит за адресою: як зміниться мобілізація після 16 липня Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться Гороскоп на тиждень 1-7 липня для всіх знаків Зодіаку: перевірка для Водоліїв, заборона для Скорпіонів та завершення Дів Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи
Показати ще

Раніше в Україні практика фізичної ідентифікації фактично застосовувалася, коли пенсіонер звертався до банку за новою карткою або коли отримував виплати від листоноші.

Ідентифікація пенсіонера, фото: ПФУ/Facebook
Ідентифікація пенсіонера, фото: ПФУ/Facebook

Під час пандемії ідентифікацію не застосовували для внутрішньо переміщених осіб, які набули цього статусу до 24 лютого 2022 року. Проте зараз ідентифікація відновлюється всім.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Як пройти ідентифікацію

Ідентифікацію потрібно обов'язково проходити:

- персональні;

- дистанційний.

При проходженні особистої ідентифікації пенсіонер повинен мати при собі:

- документ, що засвідчує особу (паспорт громадянина України чи закордонний);

- платіжну картку, на яку надходить пенсія (за ідентифікації АТ "Ощадбанк");

- пенсійне посвідчення.

Віддалена ідентифікація відбувається через веб-портал Пенсійного фонду України. Для цього потрібно авторизуватися на порталі за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис, зайти у вкладку "Ідентифікація в режимі відеоконференції" у верхній частині екрана та заповнити заявку на проходження ідентифікації.

Відеоідентифікація відбудеться у проміжку – не раніше ніж за 10 робітників та не пізніше 30 календарних днів з дати подання заяви.

Під час відеоідентифікації слід мати при собі документ, що засвідчує особу. Під час відеоідентифікації працівник Пенсійного фонду звіряє особу одержувача з особою на фото документа, що засвідчує особу.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Проходження ідентифікації за кордоном

Громадяни, які перебувають за кордоном, можуть пройти ідентифікацію через веб-портал ПФУ. Також можна звернутися до дипломатичної установи України, де отримати документ, що засвідчує, що пенсіонер живий. Цей документ слід надати Пенсійному фонду.

Нагадаємо, зарплати українців злетіли: хто заробляє найбільше, а хто залишається "на дні".

Раніше повідомлялося, підвищення пенсій поки не світить: доведеться виживати, отримуючи копійки.

Як, оформити субсидію, щоб не переплачувати за комуналку: інструкція.