Український уряд затвердив новий тариф на світ, який став суттєво вищим. Так, у Кабміні пояснили, чи достатньо держави на субсидії для тих, хто не може самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги.

Тож з 1 червня українцям доведеться платити за електроенергію набагато більше. Тариф буде єдиним для всіх і діє до 30 квітня 2025 року.

Перший заступник міністра соціальної політики Дарина Марчак розповіла українським журналістам, що в державній скарбниці достатньо грошей на субсидії для домогосподарств, які їх потребують.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"Про підвищення тарифів і субсидій хочу всіх заспокоїти, тому що механізм субсидій працює так, що якщо тариф підвищується, а ви є сім'єю, яка отримує субсидії, то субсидія вам буде перерахована автоматично", - заявила Марчак.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

З її слів, з січня 2023 року механізм виплат субсидії повністю цифралізований. Тобто нарахування здійснюється потужною ІТ-системою, яку використовує ПФУ. У разі підвищення тарифів субсидії будуть автоматично перераховані за допомогою цієї системи.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Як подати заяву на нарахування субсидії

Також Дарина Марчак запевнила українців, що якщо якась родина через підвищення тарифів не зможе самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги, вона може звернутися до Пенсійного фонду, подавши заяву на нарахування субсидії.

"Розроблено зручні інструменти - це так звана спрощена заява на субсидію", - зазначила вона і нагадала, що подати заяву можна онлайн.

Зробити це можна в особистому кабінеті:

- на сайте Дії,
- на сайте ПФУ.

"Інше ми зробимо самі як держава. І ми призначатимемо субсидії всім, хто їх потребує", – підсумувала чиновниця.

Нагадаємо, в Україні для простих громадян приготували "різні" тарифи на світ: як платитимемо з червня.

Раніше повідомлялося, відключення світла: українців приголомшили прогнозом.

Також, Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни.