2024 року в Україні "малиновий" сезон розпочався дуже рано, практично водночас, що й у Польщі. Через це можливі цінові відмінності від попереднього сезону – за прогнозами, малина коштуватиме дорожче.

При тому, що вже зараз на ринку вона коштує від 400 до 650 грн/кг, а в деяких супермаркетах ціни перевищили 1 000 грн/кг (при перерахунку).

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу EastFruit.

Людина, яка пересипає малину
Людина, яка пересипає малину

Повідомляється, що після кількох хвиль заморозків, що пошкодили плантації малини як в Україні, так і в Польщі, "перспективи зростання цін стали очевиднішими".

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Наголошується, що результати моніторингу світового ринку свідчать, що ці повідомлення є "невдалою спробою збити рівень цін на малину перед початком сезону". Адже насправді на ринку Європи спостерігається ажіотажний попит на цю ягоду – бо надії на постачання замороженої малини з Марокко не справдилися.

Малина, скріншот: YouTube
Малина, скріншот: YouTube

"Урожай малини в цій країні, як і раніше, не відновився після складних погодних умов минулого сезону. А попит на ягоду у свіжому вигляді був настільки високим, що на заморозку надійшли порівняно невеликі обсяги малини", - констатували аналітики.

У той же час, на ринку "Столичний" малину зараз продають за середньою ціною близько 500 грн/кг. У конкретних продавців її вартість коливається від 400 до 650 грн/кг.

А ось у супермаркетах ціни ще вищі, вони продають малину за:

• Novus – 99 грн/125 грам (при перерахунку – 792 грн/кг);

Ціни на малину, скріншот: Novus
Ціни на малину, скріншот: Novus

• Metro – 207,9 грн/125 грам (при перерахунку – 1663 грн/кг);

Ціни на малину, скріншот: Metro
Ціни на малину, скріншот: Metro

• Auchan – 265 грн/125 грам (при перерахунку – 2120 грн/кг).

Ціни на малину, скріншот: Auchan
Ціни на малину, скріншот: Auchan

Нагадаємо, яких овочів у магазинах вже можна не боятися: ціни на головні продукти у списку.

Раніше повідомлялося, ціни на продукти у червні: яких змін чекати українцям.

Також, ціновий переворот у супермаркетах: зелена цибуля, часник та гриби стали доступнішими.