Платіжки українців можуть змінитись вже найближчим часом через подорожчання електроенергії. Крім того, можуть збільшитися витрати на газ та холодну воду. Про це йдеться у матеріалі "ТСН".

Комуналка "з'їдає" більшу частину доходу більшості українців, тому будь-яка зміна тарифів сприймається дуже болісно. В уряді вже готують нові ціни на електроенергію, а в перспективі в українців можуть збільшитись витрати й на інші важливі послуги.

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube
Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Електроенергія

Голова підкомітету Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб заявила, що у Верховній Раді намагатимуться зробити тариф на світло таким, щоб люди мали змогу платити. Водночас уразливі категорії населення будуть забезпечені субсидіями.

Експерти зазначають, що подорожчання електроенергії до 6 гривень за кВт не станеться принаймні 2024 року. Така ціна лише посилить ситуацію із заборгованістю населення, адже більшість просто не зможе заплатити.

Популярні новини зараз
Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube

Водночас деякі фахівці схиляються до того, що новий тариф на світло для побутових споживачів буде встановлений на рівні 3,5-4 гривні за кВт.

Газ

"Нафтогаз" продовжив пільговий тариф на блакитне паливо, тож 98% українців і надалі платитимуть за ціною 7,96 гривні за кубометр. Проте витрати деяких споживачів все ж таки збільшаться, через те, що з лютого в Україні з'явилася "третя" платіжка за газ.

Варто зазначити, що експерти не відкидають підвищення тарифів на газ до 10-11 гривень за кубометр. Однак на клієнтів "Нафтогазу" можна не чекати такої ціни принаймні до кінця квітня 2025 року.

Вода

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, уже оголошувала про планове оновлення тарифів для населення, проте рішення вирішили відкласти.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Втім, якщо мешканців великих міст підвищення цін на воду обійшло стороною, то в решті регіонів багато водоканали підняли тарифи. Підприємства аргументують, що працюють у збиток через подорожчання електроенергії, підвищення мінімалки та заборгованості споживачів.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, платіжки за воду з новою графою: комунальники приготували "сюрприз".

Також наш портал інформував, з 1 червня доведеться більше віддавати за комуналку: кого "утішать" новими квитанціями.

Крім того, ми писали, реструктуризація боргів за комуналку: юристка розклала по поличках усі нюанси процедури.