В українському законодавстві передбачено можливість зарахування періодів догляду за літніми людьми у стаж, але є певні умови.

Розповів про те, чи можуть зарахувати роки догляду за літньою особою у стаж для збільшення пенсії, експерт із пенсійного права Сергій Коробкін із "На пенсії".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

У експерта запитали, чи можна віднести період догляду за стажем, якщо людина вийшла на пенсію, але продовжувала доглядати стару маму з інвалідністю і навіть отримувала а це кошти.

Експерт роз'яснює, що до стажу відносять у разі догляду за дитиною з інвалідністю, тяжкохворою дитиною, якій не встановлена ​​інвалідність, а також коли здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за укладенням закладу охорони здоров'я потребує постійному сторонньому догляді.

Популярні новини зараз
Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Щоб період догляду за такими особами віднесли до стажу, особа, яка його здійснює, не повинна працювати і повинна отримувати державну допомогу (компенсацію) з догляду. Однак ця норма не поширюється на пенсіонерів, — зазначив експерт.

Догляд за літніми, фото veraclinics
Догляд за літніми, фото veraclinics

За словами Коробкіна, законом передбачено, що догляд має здійснювати працездатна особа, тоді йому ці періоди будуть віднесені до стажу. А пенсіонери вважаються такими, що втратили працездатність.

Оскільки ви здійснювали догляд за мамою, коли самі були на пенсії, то права на зарахування відповідних періодів у стаж у вас, на жаль, немає.

Нагадаємо про пільги для оплати житла: чи мають право на них пенсіонери, які проживають у селах.

Раніше ми повідомляли, що трьом категоріям пенсіонерів заздалегідь перерахували виплати: хто отримав підвищення.

Також стало відомо про субсидії для людей, яких немає: чи виправдано виплати на окуповані території.