З 1 квітня 2024 року в Україні суттєво підвищили мінімальну заробітну плату — тепер вона складає 8000 грн, замість попередніх 7100 грн. Разом з цим, зросли і суми штрафів за порушення трудового законодавства, зокрема за неоформлених працівників та виплату зарплат "у конвертах".

У 2024 році за такі порушення передбачені жорсткі фінансові санкції відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України. Суми штрафів розраховуються на основі мінімальної заробітної плати, яка тепер становить 8000 грн.

Зарплати у конвертах. Фото: РБК-Україна

Основні види штрафів:

  • За фактичний допуск працівника до роботи без офіційного працевлаштування: за кожного неоформленого працівника роботодавець зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 80 тис. грн. Це стосується як допуску до роботи без укладення трудового договору, так і оформлення на неповний робочий час при фактичному виконанні повного робочого дня, а також виплат зарплат "у конвертах".
  • За недопущення перевірки або перешкоджання її проведенню: за такі дії накладається штраф у розмірі 128 тис. грн, що має стимулювати роботодавців до співпраці з інспекційними органами.

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп, при першому виявленні порушення отримують попередження. Проте, якщо ситуація не виправляється до повторної перевірки, їм загрожують подвійні штрафи.

Згідно з рекомендаціями Державної служби з питань праці, працівників слід оформлювати на роботу за трудовим договором. Працівник вважається офіційно оформленим, якщо:

Популярні новини зараз
Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат
Показати ще
  • Його робота передбачає певну посаду, обов’язки, режим роботи та робочий час.
  • Робота знаходиться під контролем керівництва.
  • Виплачується фіксована погодинна, щотижнева або місячна зарплата.
  • Оплата здійснюється за процес праці, а не за результат.
  • Роботодавець надає матеріали для виконання роботи.
  • Передбачені вихідні дні та відпустки.

Для офіційного оформлення працівника слід:

  1. Укласти трудовий договір.
  2. Оформити наказ про прийняття на роботу.
  3. Повідомити про це Державну податкову службу.

Нагадаємо, Платіжки витрясуть ще більше грошей: комунальники оголосили про підвищення тарифу на 60%

Раніше ми розповідали, що Українців попередили про штрафи за борги по комуналці: кого покарають в першу чергу