Попри заходи безпеки, фальшиві купюри все ще з'являються в обігу в Україні. Національний банк повідомив про це, застерігаючи громадян від можливих фінансових втрат. Ось як впізнати та захистити себе від фальшивих купюр.

У 2023 році на 1 мільйон справжніх банкнот випадало близько 2,1 підроблених. Найчастіше підробляють купюри трьох номіналів:

  • 200 гривень (61% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їх загальної суми).
  • 500 гривень (24% та 41% відповідно).
  • 100 гривень (8% та 3% відповідно).

Оскільки саме ці купюри найбільше полюбляють фальшивомонетники, їх слід перевіряти особливо уважно.

Гривні
Гривні

Як впізнати фальшивку

Популярні новини зараз
Українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Посадили у "бусик" чи ламають двері? Українцям нагадали, куди скаржитися на ТЦК
Показати ще

Щоб уникнути фальшивих купюр, слід ретельно перевіряти їх:

1. На дотик: Перевірка зображення з лицьового боку купюри. Справжні грошові купюри мають мати рельєфні зображення, які відчуваються на дотик.

2. Візуально, проти світла:

  • Перевірте наявність водяних знаків, зокрема зображення портрета, що повторюється портрет, надрукований на лицьовій стороні купюри, а також зображення цифрового позначення номіналу.
  • Фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконане на обох сторонах купюри, має набувати цілісного вигляду без розривів або зсувів при розгляданні проти світла.
  • Повністю занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій можна побачити зображення цифрового позначення номіналу, написи ГРН та зображення тризуба, за допомогою збільшувального скла при розгляданні купюри проти світла у прямому та перевернутому вигляді.

3. Візуально, змінюючи кут нахилу купюри:

  • Зверніть увагу на зміну кольору зображення та полімерної захисної стрічки при зміні кута нахилу купюри.
  • Перевірте, як зображення цифрового позначення номіналу реагує на зміну кута огляду купюри.

Нагадаємо, Чоловіків застерегли від помилки у ТЦК: читайте уважно

Раніше ми повідомляли: Від 85 до 340 грн: юристи відповіли, кого з водіїв покарають за цигарки у салоні