Держава дбає про підтримку сімей з дітьми, пропонуючи низку пільг та соціальних гарантій. Українцям розповіли, яку пенсію можуть отримати багатодітні батьки та які умови її отримання.

Про це розповіли у пресслужбі Пенсійного фонду України.

Згідно зі статтею 115 Закону України № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який був прийнятий 9 липня 2003 року, багатодітні сім'ї мають право на достроковий вихід на пенсію.

Багатодітна родина, фото з вільних джерел
Багатодітна родина, фото з вільних джерел

Жінки, які народили та виховали до шестирічного віку п'ятеро й більше дітей, можуть отримати дострокову пенсію за віком за таких умов:

Популярні новини зараз
21 грн на день, а на місяць – майже 600 грн: "Київстар" приголомшив "грабіжницькими" умовами Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше В Україні хочуть змінити систему соцдопомоги: на що розраховувати людям У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще
  • вік: не менше 50 років;

  • страховий стаж: щонайменше 15 років.

Батьки також можуть претендувати на дострокову пенсію за віком, якщо вони виховували п'ятеро й більше дітей у випадку відсутності матері або за її вибором. Умови для отримання пенсії батьком дещо відрізняються:

  • вік: не менше 55 років;

  • страховий стаж: щонайменше 20 років.

Важливим аспектом при розрахунку страхового стажу є періоди догляду за дітьми. Для непрацюючих матерів час догляду за малими дітьми до трьох років зараховується до страхового стажу. Це правило діє за умови надання свідоцтва про народження дитини.

З 2004 року для зарахування періоду догляду за дітьми до страхового стажу необхідно отримувати відповідну допомогу. З 2005 року інформація про догляд за дітьми фіксується в Держреєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Перелік документів для дострокової пенсії

Для оформлення дострокової пенсії за віком вам знадобляться такі документи:

  • заява про призначення пенсії. Заповнити та подати цю заяву можна в органі Пенсійного фонду України за місцем вашого проживання;

  • паспорт громадянина України. Пред'явити оригінал та копію паспорта;

  • свідоцтво про шлюб (якщо було змінено прізвище). Пред'явити оригінал та копію свідоцтва;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків. Пред'явити оригінал та копію картки;

  • трудова книжка або інші документи, що підтверджують страховий стаж. Надати оригінали та копії документів, які підтверджують ваш трудовий стаж. До таких документів можуть належати довідки з місць роботи, виписки з військових частин, довідки про роботу за кордоном тощо;

  • свідоцтва про народження дітей. Пред'явити оригінали та копії свідоцтв;

  • паспорти дітей (за наявності). Пред'явити оригінали та копії паспортів.

Пільги багатодітним сім'ям
Пільги багатодітним сім'ям: фото facebook

Нагадаємо, що пенсії в Україні зростають не для всіх.

Як повідомляли раніше, у деяких людей похилого віку можуть списати частину пенсії.

Як писав "Знай" раніше, одній із категорій пенсіонерів додадуть майже 600 гривень.