Українці, які постраждали на виробництві, мають право на страхові виплати.

Юрист Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович пояснила, чи можна успадкувати право на отримання соціальних страхових виплат.

Заповіт. Фото Pexels
Заповіт. Фото Pexels

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від померлої (спадкодавця) фізичної особи до інших осіб (спадкоємців). Є два види спадкування: за заповітом та за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Популярні новини зараз
Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Втім, слід зазначити, що права та обов'язки, нерозривно пов'язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема право на відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, – до складу спадщини не входять.

При цьому, згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", до складу спадщини можуть включатися і суми страхових виплат, які не були своєчасно виплачені потерпілій людині з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів.

Гроші. Фото: скриншот Youtube
Гроші. Фото: скриншот Youtube

Таким чином, спадкоємці не мають права на щомісячні страхові виплати померлої особи, але можуть отримати компенсацію страхових виплат, призначених, але так і не сплачених померлому за життя.

Нагадаємо, як забезпечити себе фінансово при звільненні.

Раніше ми повідомляли, що в Україні "зробили жорсткішими" штрафи для ухилістів: від чого залежить сума покарання, і як оскаржити.