Власники житлової нерухомості в Україні тепер мають сплачувати податок, якщо розмір їхнього житла перевищує встановлені ліміти. За кожен додатковий квадратний метр житла у 2024 році доведеться викласти 100,5 гривні.

Цей податок стягується з осіб, які мають:

  • квартирою площею понад 60 кв.
  • будинком площею понад 120 квадратних метрів.

Соціальне житло
Соціальне житло

Ставка цього податку визначається місцевими органами влади, враховуючи тип та місцезнаходження житла. Розмір податку розраховується як відсоток від мінімальної заробітної плати у звітному році, який не може перевищувати 1,5% за кожен квадратний метр.

Сплатити податок потрібно до 1 липня наступного року за попередній рік.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Важливо відзначити, що податок нараховується лише за зайві квадратні метри. Наприклад, якщо ваша квартира становить 80 квадратних метрів, ви сплатите податок лише за 20 зайвих , що становитиме 2010 гривень.

Будинок, оренда, квартира / фото: Pixabay
Будинок, оренда, квартира / фото: Pixabay

А якщо у вас будинок на 200 квадратних метрів, то податок стягуватиметься за кожен надмірний квадратний метр.

Звільняються від податку власники житла, що відповідає встановленим нормам, і навіть фізичні особи з нерухомістю біля активних бойових дій чи тимчасово окупованих РФ.

Запізнення із сплатою податку на 30 днів автоматично призведе до його збільшення на 10%, а якщо затримка перевищить місяць, штраф становитиме вже 20%.

А ми нагадуємо, "Жирно присмокталися і не подавляться": клієнт ПФУ поскаржився на крадіжку своїх грошей і корупцію в пенсійній системі

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть