В Україні ухвалили закон про пенсії, який змінює правила для тих, хто працював за кордоном. Тепер стаж роботи за кордоном враховуватиметься при визначенні права на пенсію, навіть якщо з цією країною немає спеціальної угоди про пенсійне забезпечення.

Це означає, що люди, які, наприклад, пропрацювали в Іспанії чи в інших країнах, тепер зможуть зарахувати цей період роботи при підрахунку свого пенсійного стажу в Україні.

Але слід врахувати, що хоча стаж роботи за кордоном враховуватиметься для визначення права на пенсію, розмір пенсії все одно залежатиме виключно від стажу, накопиченого в Україні.

Це означає, що навіть якщо людина має значний стаж роботи за кордоном, її пенсія буде розрахована виключно на основі українського трудового стажу.

Ще одна важлива зміна закону стосується виходу України з пенсійних угод із деякими країнами СНД, включаючи Росію, Білорусь та інші.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Це означає, що стаж роботи в таких країнах більше не враховуватиметься при розрахунку української пенсії. До цього, навіть якщо людина працювала у Росії, її стаж міг бути зарахований в Україні, але тепер це не пройде.

Таким чином, ті, хто колись працював у цих країнах, мають бути готовими до того, що їхня українська пенсія буде розрахована лише на основі українського стажу.

Раніше ми писали про те, що пенсіонерам пропонують особливі умови: хто може погодитись

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонери застрянуть у злиднях: чому підвищення пенсій в Україні можуть "заморозити"