Після того, як російські атаки пошкодили нашу енергетичну інфраструктуру, "Укренерго" попросило людей споживати менше електрики у вечірні години піку, з 19 до 22 години. Експерти кажуть, що зараз ситуація ще не критична, бо весною є достатньо енергії від гідроелектростанцій.

Але влітку буде важче, бо атомні станції закриють на ремонт, і "Укргідроенерго" вироблятиме менше енергії. Якщо буде дуже спекотно, люди почнуть більше користуватися електрикою, що може призвести до відключень, особливо у липні та серпні.

Харків без світла, скріншот: Telegram
Харків без світла, скріншот: Telegram

Фахівці кажуть, що ми всі можемо допомогти, якщо будемо споживати менше електрики у години піку. Це може включати в себе використання енергозберігаючих ламп, встановлення розумних розеток та утеплення житла.

Також вночі можна заряджати павербанки, щоб використовувати їх під час пікових годин замість звичайного електроживлення.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Ввечері, у пікові години, потреба в імпорті електрики в Україні зростає майже в 2,5 рази. Це означає, що під час вечірніх годин споживання електроенергії значно підвищується, і країна мусить імпортувати більше електроенергії, щоб задовольнити підвищений попит.

Це ставить додатковий тиск на енергосистему і збільшує залежність від зовнішніх джерел енергії.

Нагадаємо, атаки на енергетику: чому терористи б'ють по інфраструктурі саме весною

Раніше ми писали про те, що Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже