Люди в Україні досить часто ламають голову над тим, який вид пенсії їм краще обрати – за віком чи за ступенем інвалідності, а коли обирають, то не знають, як можна це змінити. Тому варто розуміти, як українцям можна перейти на інший вид пенсії.

Про це розповідають у прес-службі Пенсійного фонду України у Facebook.

Якщо українець оформив одну пенсію, йому зовсім не вигідно змінювати її на інший вид виплати. Відповідно до чинного законодавства України, людина, яка має право отримувати відразу декілька видів пенсійних виплат, може обрати лише один.

Пенсіонерка, яка підписує документ на отримання грошей
Пенсіонерка, яка підписує документ на отримання грошей

Як можна перейти на інший вид пенсії

Збір необхідних документів

Спочатку потрібно підготувати документи, які надають українцю право змінити вид пенсії. Йдеться про довідки від лікарів, документи стосовно трудового стажу роботи, свідоцтво про народження дітей тощо.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Звернення до ПФУ

Після того, як будуть зібрані всі документи, необхідно піти до найближчого відділення Пенсійного фонду і написати там заяву, в якій вказати бажання змінити пенсію. Але в заяві повинні бути вказані точні причини, з яких українець хоче перейти на іншу пенсію.

Подання заяви з документами

Потім потрібно надати написану заяву, прикріпивши до неї всі документи. У фонді повинні перевірити всі документи і визначити, чи має особа право на зміну виду пенсійної виплати.

Українська пенсіонерка
Українська пенсіонерка

Отримання результатів

Після того, як працівники Пенсійного фонду України перевірять всі документи і заяву, вони приймуть відповідне рішення. Якщо вони підтвердять право людини на зміну виду пенсії, то вона почне надходити їй з дня подання заяви.

Нагадаємо, як українці, які вимушені поїхати до іншої країни, можуть оформити собі пенсію дистанційно.

Як повідомляли раніше, яка категорія українців отримає збільшену пенсію заднім числом.

Як писав "Знай" раніше, чому не всі громадяни в Україні можуть отримати пенсію.