Ціни на землю в Україні продовжують зростати, досягнувши в середньому 38,6 тис. га у 2023 році. Андрій Мартин з Офісу реформ Кабміну передбачає, що цей показник може зберегтися й у 2024 році зі збільшенням на 10-15%.

Це пов'язано із відновленням торгівлі сільськогосподарською продукцією та поверненням агробізнесу до нормальної маржинальності, повідомляє Андрій в інтерв'ю.

Земля. Фото: Youtube
Земля. Фото: Youtube

Мартин також каже про необхідність консолідації земельних ділянок. Аграрії все активніше викуповують землю для створення великих, зручних для обробки полів замість розрізнених "клаптиків". Це збільшить ефективність сільськогосподарського виробництва.

У парламенті вже є законопроекти про земельну консолідацію, і Мінагрополітика працює над новою версією. Наразі ідеальний час для обговорення цієї теми у суспільстві.

Популярні новини зараз
Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа
Показати ще

Земля. Фото: Голос Країни.
Земля. Фото: Голос Країни.
Земля. Фото: Голос Країни.

Українські фермери показують себе більш конкурентоспроможними та динамічними, ніж їхні колеги з ЄС. На думку Мартина, завдяки новому законодавству консолідація земель в Україні може відбуватися швидше, ніж у Європі.

Це не просто економічна вигода. Збільшення розмірів земельних ділянок допоможе фермерам інвестувати у меліорацію та розвиток довгострокових культур. Адже ніхто не захоче вкладати гроші у покращення землі, яку орендує.

З Мартином також обговорювалася можливість створення єдиного законодавства про землю з ЄС, але це не увійшло до списку пріоритетів.

Раніше ми писали про те, що місцеві жителі популярних островів оголосили голодування через туристів: влада "не бачить" величезної проблеми

Крім того, Знай.ua повідомляв, чоловік знайшов у полі скарб, який валявся там 500 років і все через лотерейний квиток