Жителі гірських населених пунктів мають право на отримання пенсійної надбавки у розмірі 20% від їхньої основної пенсії. Розмір цієї доплати визначається індивідуально та залежить від різних аспектів.

Сума доплати залежить від того, наскільки добре в регіоні організоване життя: чи легко дістатися транспортом, які є магазини та інші послуги, і чи багато роботи там. Про це йдеться у законі.

Українська пенсіонерка
Українська пенсіонерка

Відповідно до законодавства, для отримання надбавки необхідно мати спеціальне посвідчення, яке б підтверджувало проживання в гірському населеному пункті.

Його можна оформити через місцеву владу чи ЦНАП протягом 30 днів з моменту подання заяви. Переселенці також мають право на таку надбавку і можуть оформити посвідчення, дотримуючись звичайної процедури та пред'явивши необхідні документи для підтвердження статусу ВПО.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Щоб отримати пенсію за віком у 2024 році, вам потрібно подати такі документи:

  • Паспорт або ID-картка – для підтвердження особи.
  • Ідентифікаційний код – номер платника податків.
  • Трудова книга або інші документи, що підтверджують вашу роботу та стаж.
  • Довідка про заробітну плату (за бажанням) – покаже ваш дохід за будь-які 60 місяців до 30.06.2000.
  • Реквізити банківського рахунку – якщо бажаєте отримувати пенсію через банк.
  • Фотографію – для пенсійного посвідчення.
  • Свідоцтво про шлюб – якщо змінили прізвище.
  • Інші документи, якщо це потрібно.

Якщо всі дані вже є в системі, пенсія може бути призначена автоматично після досягнення пенсійного віку без додаткових звернень.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, було 4000, а стане 4800 грн: пенсіонери можуть отримати солідну надбавку.