В Україні традиційно до заповітів вдаються у зрілому віці, тоді як західні країни вже до 30 років починають замислюватися над тим, як розпорядитися своїм майном. Однак після початку повномасштабного вторгнення ця практика стала питанням, яке потребує уваги.

Заповіт – це не просто документ, а спосіб полегшити життя своїм близьким після вашого відходу, як зазначають юристи. І ситуація в Україні лише наголошує на актуальності цього питання.

Будинок, оренда, квартира / фото: Pixabay
Будинок, оренда, квартира / фото: Pixabay

Багато американців, які планують переїзд в Україну, радяться з Держдепартаментом США про необхідність складання заповіту, здавання зразків ДНК та висловлення побажань похорону.

Але як уточнює ВВС Україна, далеко не всі українці отримують такі поради, особливо ті, хто вирушає на фронт.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Юристи рекомендують не лише скласти заповіт, а й залишити копії важливих документів, дані про службу та довіреність сім'ї. Це особливо важливо у випадках зникнення чи загибелі військовослужбовця.

Скласти заповіт досить просто:

  • необхідно звернутися до нотаріуса або іншої уповноваженої особи,
  • висловити свої побажання,
  • підписати документ.

Нотаріус / фото: Pixabay
Нотаріус / фото: Pixabay

Це можна зробити навіть за кордоном та засвідчити у консульстві України.

Головне – засвідчити заповіт так, щоб його було зареєстровано в електронному спадковому реєстрі.

Складання заповіту дозволяє:

  • змінити порядок наслідування,
  • передати майно на свій розсуд,
  • залишити його на благодійність.

Однак у законі є "обов'язкова частка", яка належить певним категоріям спадкоємців незалежно від змісту заповіту.

В Україні заповідальне розпорядження стосується лише фізичних та юридичних осіб, що виключає можливість заповіту майна, наприклад, домашніх тварин.

Майно, оренда, квартира / фото: Pixabay
Майно, оренда, квартира / фото: Pixabay

Юридичні основи такі :

  1. При заповіті тварин важливо наявність ветеринарного паспорта, що вказує на власника тварини.
  2. Коли людина заповідає все своє майно, нотаріус проводить перевірку реєстрів та передає спадкоємцю всі знайдені активи, включаючи банківські вклади, нерухомість та транспортні засоби.

Проте зі спадщиною передаються і обов'язки, включаючи борги спадкодавця. Причому відповідальність обмежена майном, що отримує спадкоємець. Якщо борги перевищують спадщину, спадкоємцям може бути невигідно приймати спадщину.

Для врегулювання умов одержання спадщини часто укладають спадкові договори. Ці договори можуть включати різні умови, такі як виконання певних дій чи зобов'язань.

Часто люди не встигають реалізувати свої права на майно, наприклад, у судових процесах чи приватизації. У разі родичі успадковують декларація про це майно.

Будинок, майно / фото: Pixabay
Будинок, майно / фото: Pixabay

Що ще можна заповідати?

Також важливо пам'ятати про громадянський шлюб. Без заповіту подружжя чи подружжя буде лише четвертим у черзі на спадкування, що може призвести до складнощів та судових розглядів.

У заповіті можна вказати і кого ви хотіли б бачити опікуном своєї дитини після смерті. Хоча заповіт не дає права призначити опікуна, він може бути обґрунтуванням вибору певної людини.

Майно на окупованих територіях також можна заповідати за умови підтвердження права власності на нього.