14 квітня у народі відзначають свято Мартина Лісогона. У православній церкві цього дня всі віруючі віддають вшанування пам'яті святителя Мартіна I, папи Римського.

Свою назву свято отримало через лисиць, які цього дня кидають старі нори та починають рити нові. У цей час тварина сліпне і глухне, тому його легко зловити. Мисливець не проґавить таку можливість.

У це народне свято полюють на лисиць.

Прийнято оглядини та сватання. Вважається, що якщо вони відбулися цього дня, то дорога молодих буде легкою, як пташине крило.

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

На Мартина Лісогона прийнято висловити повагу до ворона. Його називають мудрим і речовим птахом. Щоб задобрити ворона, потрібно зварити кашу, винести в сковороді на полі і перевернути вгору дном. Птаха приверне блиск, і він обов'язково зацікавиться. Після цього сковороду потрібно прибрати. Вважається, що підгодований таким чином ворон оберігатиме господарство.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, дозволяється гаряча їжа з олією.

Що не можна робити 14 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, сваритися, відмовляти у допомозі, ображати тварин та особливо птахів. Народні прикмети забороняють у день святого Мартіна обманювати, лестити і давати хибні обіцянки - інакше можна накликати біду.

Нагадаємо про Великий пост-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий пост-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.