Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до водіння авто, є дуже важливі новини. Справа в тому, що в Україні останнім часом збільшується вартість автомобільного пального, і це стосується всіх видів. При цьому деякі громадяни не знають чого чекати далі.

Що буде із цінами найближчим часом, пояснив президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

За його словами, ціни можуть вплинути ситуація на європейських біржах. Як пояснив, подорожчання пального продовжуватиметься й надалі. Він зазначив, що зараз зростає попит.

Тому в цій ситуації спрацьовує ефект "попит – пропозиція". Тобто чим більший попит – тим більший шанс на подорожчання. Крім того, зараз починаються сільгоспроботи, і споживання збільшуватиметься, тож і ціни підніматимуться.

Популярні новини зараз
Пенсійний фонд встановлює нові норми: кого торкнуться Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Леонід Косянчук зазначив, що окремий фактор, що впливає на ціни на українських АЗС, – це також цінова ситуація на європейських біржах. За його словами, сьогодні у нашій державі левова частка пального є імпортною складовою. Відповідно, ціни залежать від імпортного ринку.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Крім того, якщо в Україні все ж таки ухвалять рішення про збільшення акцизу на пальне, то будуть певні умови для подорожчання бензину на 1,5 гривні за літр, а дизеля – майже на 2 гривні за літр. Щодо зрідженого газу, то він у такій ситуації може подорожчати на 18 копійок за літр.

Експерт додав, що збільшення акцизів стане додатковим тиском на споживачів. Він зазначив, що додатково на рік за акцизом можна отримати до 20 мільярдів гривень.

Фахівець пояснив, що ціни на АЗС також впливає курс національної валюти. Справа в тому, що акцизи сплачуються в євро, підприємці платять у доларах, а згодом – з курсу гривні сплачуються податки. Таким чином, від курсу гривні залежить вартість пального більше, ніж ціна ресурсу на європейському ринку.

Нагадаємо, бензин, дизель та автогаз: паливо в Україні дорожчатиме.

Раніше повідомлялося, що постачальники вже оголосили тарифи на доставку газу в березні.

Також, газ по 20 грн? Експерт "Нафтогазу" озвучив, якими будуть "весняні" ціни на українських АЗС.