У 2024 році для українських ФОПів заплановано кілька важливих змін, які стосуються їхньої оподаткування та обов'язків перед державою.

Граничні суми доходу. Максимальні суми грошей, які ФОП можуть заробити, щоб залишатися платниками податків у своїй групі.

У 2024 році ці граничні суми не змінилися, але через зростання мінімальної зарплати, деякі ФОПи можуть заробляти більше, але залишаються в своїй групі. Наприклад, якщо ви в першій групі, то максимальний дохід - 1 185 700 гривень.

Жінки-ФОП
Жінки-ФОП

Для ФОПів 1 групи - 1 185 700 гривень, для 2 групи - 5 921 400 гривень, для 3 групи - 8 285 700 гривень. Якщо доходи перевищують ці ліміти, ФОПи автоматично переходять до іншої категорії оподаткування, що може призвести до збільшення суми податків.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Ставки єдиного податку. Ставки єдиного податку для ФОПів у 2024 році відрізняються залежно від групи платників.

Для ФОПів 1 групи - 302,80 гривні на місяць, 2 групи - 1 420,00 гривень на місяць, 3 групи залежить від того, чи є підприємець платником ПДВ.

гроші
гроші

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). У 2024 році вводяться нові правила щодо мінімальних і максимальних сум сплати ЄСВ, а також умови для сплати за себе.

Мінімальний внесок становить 22% від мінімальної зарплати, а максимальний - 15 мінімальних зарплат.

Планові перевірки. З грудня 2023 року скасований мораторій на податкові перевірки, тому ФОПи знову підлягають таким перевіркам. Державна податкова служба України планує провести 3250 перевірок у 2024 році.

Документи. Фото Freepik
Документи. Фото Freepik

Інші зміни. У 2024 році також введено оновлену податкову декларацію та правила сплати податків, змінено правила використання РРО та касових апаратів для деяких груп ФОПів.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua збільшення ФОПів – це погано: Гетманцев звинуватив підприємців в ухилянні від мобілізації

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, як відкриття бізнесу в похилому віці вплине на пенсію