З початку листопада блокада польсько-українського кордону спричинила серйозні проблеми для українського бізнесу. Протягом більш ніж чотирьох місяців вантажі зіткнулися з труднощами у переміщенні через кордон, що призвело до серйозних збитків.

Згідно з опитуванням, проведеним Європейською Бізнес Асоціацією, учасники асоціації повідомили про загальні збитки у розмірі 24,8 мільйона євро. Про це розповідає LIGA.Net.

Зрада поляків. Фото: скріншот Youtube
Зрада поляків. Фото: скріншот Youtube

Більше половини опитаних компаній втратили замовлення через блокаду кордону. Крім того, майже всі учасники відзначили зростання вартості логістики, причому у деяких випадках ця вартість збільшилася більш ніж на 100%.

Проблеми, пов'язані з блокадою, торкнулися і торгових мереж України.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Вантажі з товарами доводиться спрямовувати через угорський та словацький кордон, що призводить до затримок та підвищення вартості логістики.

Виконавчий директор ДС "Український фуд-рітейл альянс" Наталія Петровська каже, що ці фактори негативно впливають на наявність товару в імпортерів і змушують операторів ринку коригувати кінцеві ціни на товари.

Поляки розсипали українське зерно, скріншот: YouTube
Поляки розсипали українське зерно, скріншот: YouTube

Багато супермаркетів також зіткнулися з проблемами постачання. Наприклад:

  • Auchan Україна повідомили про критичну ситуацію з бананами та підвищення цін на алкоголь до 15%.
  • Metro Україна та мережа Novus також мають труднощі з постачанням імпортними товарами.

Важливо відзначити, що, крім торгових мереж, проблеми з постачанням відчувають й інші сегменти економіки. Наприклад, видавництво "Ранок" прогнозує зростання цін на книги до 15-20%, а компанії Suziria Group зіткнулися із затримками вантажів на тиждень, що призводить до дефіциту товарів для домашніх тварин.

Мотивуючі книги
Мотивуючі книги, pinterest.ru

Ситуація з блокадою кордону підштовхує Україну до необхідності розвивати власні проекти переробки та постачання, щоб мінімізувати залежність від транспортних маршрутів через інші країни та забезпечити більш стабільне економічне середовище.

Крім того, Знай.ua повідомляв, і через зраду поляків страждають військові: скільки недоотримають ЗСУ через блокування кордонів

Раніше нам стало відомо про те, що проходили українців за 500 рублів: скільки заробляють поляки на блокаді кордонів