2024 року повертаємося до старої доброї індексації зарплат. Це означає, що роботодавці мають піднімати платню, але не чекайте на чудеса: підвищення лише до рівня прожиткового мінімуму, а це 3028 гривень.

Індексація - це коли вашу зарплату "підтягують" трохи нагору, щоб ви могли купувати стільки ж, скільки й раніше, навіть коли ціни на все зростають. Йдеться про те, щоб ваші гроші не втрачали своєї вартості через інфляцію.

Відсутність грошей у гаманці / фото: Freepik
Відсутність грошей у гаманці / фото: Freepik

Як це працює?

Уявіть, що всі ціни злетіли на 3% або більше. Тут у гру вступає індексація: щоб ваша зарплата теж зросла і ви могли собі дозволити те саме, що й до підвищення цін.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Коли чекати на зміни?

Якщо ціни будуть повзти вгору, то підвищити зарплати можуть уже у квітні чи травні. Але не чекайте великого дива, додаткові копійки, які випадуть вам, можуть бути десь до 90 гривень.

Як розраховують, як підвищувати?

З 2024 року зарплати змінилися, як вважають індекс споживчих цін, що впливає на індексацію. Тепер влада дивиться, як ціни змінювалися з січня, але враховують ціни не зараз, а за місяць до - за грудень минулого року.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Що це означає для вас?

Це означає, що на скільки підвищать вашу зарплату, залежить від того, як швидко все дорожчає навколо. Якщо ціни не відлітають нагору, ваша зарплата теж злетить не дуже високо.

Головне тут розуміти, що індексація - це не просто приємний бонус до зарплати, а спосіб тримати її стабільну вартість, не дозволяючи інфляції "з'їсти" ваші гроші.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, індексація вдарила не лише за пенсіями: кому ще чекати підвищення

Також, Знай.ua писав про індексацію пенсії розчарує всіх: нова постанова досягне остаточно