З 1 березня в Україні відбувся перерахунок пенсій, який також зачепив страхові виплати. В Пенсійному фонді України детально розповіли про особливості березневої індексації страхових виплат, пов'язаних з нещасними випадками на виробництві та професійними захворюваннями.

У фонді наголосили, що щороку з настанням 1 березня відбувається перерахунок щомісячних страхових виплат для осіб, які постраждали на виробництві або отримали професійне захворювання, а також для осіб, які мають право на отримання страхових виплат у випадку смерті потерпілого.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Як рахують

Цей перерахунок ґрунтується на коефіцієнті, який враховує зміни споживчих цін та рівня середньої заробітної плати в Україні, згідно зі статтею 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У 2024 році коефіцієнт індексації страхових виплат склав 1,0796 згідно з постановою Кабінету Міністрів України №185 від 23.02.2024 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році».

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Максимальна сума, на яку може бути збільшена виплата в результаті індексації, становить 1500 гривень. Цей перерахунок виконується в межах максимально можливої щомісячної страхової виплати, що еквівалентно чотирьом мінімальним зарплатам (7 100 грн х 4 = 28 400 грн).

Важливо, що для отримання перерахованих виплат не потрібне особисте звернення від отримувачів. Починаючи з квітня, буде забезпечена виплата нової суми щомісячних страхових виплат, перерахованих з березня.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Раніше ми повідомляли, що пенсіонерам встановили нові розміри виплат.

У зв'язку з березневою індексацією в Україні підвищили гарантовані розміри виплат для низки категорій пенсіонерів. Йдеться про пенсії, що були призначені за нормами "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Так, загальний розмір пенсій з усіма надбавками та доплатами не може бути нижчим за встановлені розміри, які залежать від віку, стажу та від того, чи працює пенсіонер.