Комунальники можуть ставити споживачів "на лічильник", щоб вмотивувати своєчасно платити за послуги. Такі санкції дозволено застосовувати після скасування мораторію щодо покарання боржників за комуналку.

Споживачі, які прострочили платіж за житлово-комунальні послуги, можуть виявитися "на лічильнику" у постачальника цих послуг. Йдеться про нарахування пені у сумі боргу. Це один із механізмів комунальників щодо стягнення заборгованості.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Так, за кожен день прострочення українцям нараховуватимуть пеню у розмірі 0,01%. Максимальний розмір пені не може бути вищим від загальної суми боргу.

Крім того, комунальні підприємства можуть ініціювати примусове стягнення, якщо споживач не виплачує борг добровільно та не укладає договору про реструктуризацію.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Боржнику можуть накласти арешт на банківські рахунки та автоматично списувати заборгованість, а також запровадити інші обмеження, наприклад, заборонити виїзд за кордон чи заарештувати майно.

Крім того, сума боргу може бути індексована через інфляцію за весь час прострочення.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, комунальники розпочали кампанію з покарання боржників: спочатку приватні будинки, а потім квартири.

Також наш портал інформував, комуналку, пальне та продукти харчування: як подорожчало життя українців за два роки повномасштабного вторгнення.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що збільшення тарифів на електроенергію вдарить за цінами на все: академік пояснив, чому це стане важким ударом.